Electronic Beats Hungary

☻ HAPPY 303 DAY ☻ Tizenkettő acid DJ Mesterházy ajánlásában, ami nem olyan acid

Van ez a cikksorozatunk, amiben felkérdezünk egy kiválasztott hazai dj-t: mutasson be tizenkét szeretett zenét egy adott téma mentén, és mondjon ezekről pár szót, hátha valakinek megjön a kedve frissíteni a playlistjeit. Sorozatunkban eddig szerepelt már Galactic Jackson, Tolo, Mankind, Lau, CT Kidobó, Po:tiAurinAIWA, SikztahYinna, Vedat, Soundbank, Detective Kelly, Adx, Bergi, Siaga, az OMOH, SubotageAGA2LSwitch Nollie, a Küss Mich, a Super Italo Hungary szervezői, a CRIME-fiúk, az újgenerációs AND/OR és dtnb., a HESSZ-es srácok, Indirect Movement, DJ Crimson és Jaffa Surfa – ők mind beletúrtak már a virtuális lemezesszatyorba gyöngyszemekért.

Március harmadikán, tehát a NEMZETKÖZI ACID DAY (303, érted) alkalmából pedig hát ugye ki mást kérhettünk volna fel a következő etapra, ha nem a savas műfajok hazai helytartóját, a Karácsonyi Acid Partik és Nemzeti Elektró Partik atyját, a Syrup kiadó és bulisorozat alapítóját, Mesterházyt? Ugye-ugye.

Mivel az acid egy elképesztően tágra nyílt stílus, így e lista összeállításánál a 303 nap alkalmából igyekeztem olyan alfajait érinteni, amik nem a magától értetődő Emmanuel Top-féle acid trance vagy mostanában a táncparkettet uraló acid-techno. Így leginkább a bárokba cipelt lemezestáskámból válogattam a számomra kedves dalokat” – mondta nekünk a lemezes ember. És akkor jöjjön a Tizenkettő az ő további kommentárjaival!

Acid Synthesis – Functional

Keith Farrugia néven alkotó forma Máltáról előbb a Sound Synthesis elektró alteregójával keltette fel figyelmem. Csak nemrég vettem észre, hogy már a harmadik “fehércímkés/pecsétes” acid lemezét adja ki.

Ole Mic Odd – Bunsen Burner

Amcsi csávó mindent ledaráló acid elektrója, amiben valahogy úgy ér össze az öreg iskolás detroit elektró, mintha nem is 2023 lenne. De benne van a szállós bárhangulat és egy illegálparti reggeli feszessége. Jöhetne már a nyár. Nálam 10/10.

CH415 – Orange Dusk

Friss savlektró lemez az angol (Dublinban élő) CH415 művésztől a Furthur Electronix kiadónál.

Acidulant – When The Sun Meets The Acid

A máltai Acidulantot régóta követem és figyelemmel kísérem több alteregóját, ez a legújabb megjelenése azért is felkeltette érdeklődésemet, mert a kétezres évek közepén nagyot menő és nemrég újra feltámadt Orson Recordsnál jelent meg, ami nem mellesleg Orson Bramley kiadója a nagy múltú Transparent Soundból.

Binary Digit – Acid King Charles Spaniel

Az utóbbi évek egyik legnagyobb befutója a “kávéházi rave” kategóriában nálam kétségtelenül Binary Digit. Annak ellenére, hogy sok megjelenését őszintén szólva kifejezetten laposnak tartok, ami átmegy a szűrőmön azért olvadásig oda vagyok. Ilyen volt a 2020-as Late Night Seq, ami szerintem a megjelenése óta bent van a dj táskámban, de ilyen bomba az új lemeze is:

MOY – Holkham Wind

Az említett Binary Digithez hasonlóan megosztónak érzem az angol MOY munkásságát, akinek bár van néhány kifejezetten “na megint egy MOY” zenéje. De, ha meglátom nevét egy lemezboltba tévedve, természetesen azonnal meg kell hallgatnom minden megjelenését. Azért a nagy számok azt mutatják, hogy több az atombomba lemeze, mint ami fent porosodik a polcon.

KiNK – Disco Spectrum

Nálam a tavalyi nyár slágere úgy jött, mint régen egy könnyed pofon a balatoni diszkóban. Ezt valahogy egyáltalán nem innen vártam. Ugyanis teljesen lehengerlő 4 számos lemezt jelentetett meg a bolgár multi-techno-eklekticista KiNK. Ez tényleg olyan lemez, amiről mind a négy szám kezd kikopni.

Dip Shim – Wizard Peak

A következő lemez nálam még csak előrendelésben áll a lemezboltban, de Ballacid youtubejának köszönhetően már szerencsére oda-vissza meghallgathattam. Mikor recsegősre játszottam a spanyol Diego Shim előző, 150 BPM-es elektró lemezeit, nem is gondoltam volna, hogy ilyen szép utaztatós savas ambienteket is tud. Nem tudom hallja-e, de a chill stage-ek 20 perces verzióért kiáltanak.

Luke Vibert – Moderneers Modernize

Egy ilyen lista megírásakor, hogy mehetnénk el a nagy kedvenc Like Vibert ma (2023.03.03.) megjelenő albuma mellett? Ahogy az előzetesen hallható zenékből lejön, ismét hatalmasat alkotott a mester. Remélem már a futárnál van a csomagom 😃

Unknown Artist – Free Your Mind

Az acid stílus amúgy is kezdetektől tele volt az “Unknown Artist” címkékkel, dehogy manapság is csak kérdőjelekkel teli discogs oldala legyen a katalán Withhold kiadónak … Legfrissebb válogatásuk a WH019 szerintem jó időre bérelt egy zsebet a lemezestáskámban.

CRC – Drained

Szintén egy olyan előadó akinek az elektróit másfél évtizede játszom, és ugyan mindig is jellemző volt rá a savazás, de most is meg tud lepni az ilyenekkel:

oneeyedman – Night Train Ride

Amennyire tehetem, figyelemmel kísérem a hazai felhozatalt is és utólag persze beugrott, hogy láttam ilyesmi megosztást az interneten… mégis amikor szembe jött a clone lemezbolt listájában, akkor rátapadtam, kihúztam magam és azt mondtam: Na, jó helyen vagyunk!

+1 BÓNUSZ AZ ÜNNEPRE
As One – The Ladder (Ian O’Brien Remix)

Egy friss remix megjelenés az ultraveterán Kirk Degiorgio pár évvel ezelőtti, tehát nem túl régi alkotásáról. Abszolút hozza azt a hangzást amit gondolnék egy jó szám jó remixéről 2023-ban.

Köszönjük! Este acidbuli a gólyában, ha esetleg meg is hallgatnátok Mesterházyt a Műhely meghívására. További cikkeinkért pedig erre tessék 👇👇👇

Kövess minket szociális helyeken:

Published March 03, 2023.