Electronic Beats Hungary

12 italodiszkó, ami egy életre megváltoztatta a tánczene irányát

Mégpedig 1982-ből, a műfaj szárba szökkenésének évéből.

Időről-időre felkérdezzük a hazai közeg egy-egy aktív alkotóját, hogy mutasson be pontosan tizenkét szeretett zenét valamilyen témában (miközben tudjuk persze, hogy ezeken kívül mindenkinek sokszáz másik favoritja van még, szóval nehezebb a feladat, mint az elsőre látszik), és mondjon róluk pár szót, hátha valakinek megjön a kedve frissíteni a playlistjeit. Sorozatunkban eddig szerepelt már Galactic Jackson, Tolo, Mankind, Lau, CT Kidobó, Po:tiAurinAIWA, SikztahYinna, Vedat Akdag, Soundbank, Detective Kelly, Adx, Bergi, Siaga, az OMOH, SubotageAGA2LSwitch Nollie és a Küss Mich, ők mind beletúrtak már a virtuális lemeztáskába néhány gyöngyszemért.

D’endre és DJ Perraggio nem szeretik polgári neveiket kirakatba rakni, de annyit elárulunk róluk, hogy a magyar zenei újságírás közelmúltjának jelentős alakjai ők (zenebuzi mikroközösségek így is beazonosíthatják őket a fenti fotón), akik 2014-ben kezdtek el duóként italobulikat szervezni, mert fontosnak érezték ezt a zenei világot átmenteni a mába. Még belemenősebben így fogalmaznak ennek miértjéről:

“Az italónak számtalan rétege és árnyalata van, ebből csak az egyik az a nyálas-giccses kommersz vonal, amivel sajnos a legtöbben azonosítják, és emiatt szokás cikizni vagy megengedően bűnös örömként fogyasztani.

Az elején még többségben voltak azok, akik azért jöttek a bulijainkra, mert ez jajj de vicces, csak ironikusan táncolunk ám rá, mint a trash bulikon, de idővel azt láttuk, hogy már tényleg veszik és érzik a zenét, prekoncepcióktól mentesen.

Mostanra szerintünk itt is elfogadottá vált az italo, a helyén kezelik, tudják az értékeit, a nemzetközi trenddel szinkronban (szinte nincs olyan 4/4 dj, aki ne játszana egy-egy italót). Ebben sokat segített, hogy beleálltak olyan arcok, mint Galactic Jackson, Max Sinclair vagy DJ Crimson, de a 2018-as teltházas Italo Disco Legacy filmvetítésnek szintén nagy szemfelnyitó hatása volt: aha, szóval ez a zene fontos láncszem a szintetikus diszkózene és a house-techno domén között. Azt tapasztaljuk, hogy még ha nem is tudják, mi ez, akkor is rezonálnak rá, valahonnan ismerős. Az italodiszkó elsősorban az önfeledt kikapcsolásról, a rózsaszín eszképizmusról szól, van egyfajta naiv bája, viszont mindennek tetejében ha kicsit jobban figyelsz, elképesztő zenei megoldásokat hallasz” – mondták.

Itt pedig választottak egy tucat dalt az italo kvázi születésének évéből, és kommentálták is őket, buli indul, nincs kiszállás:

Klein & MBO: Dirty Talk

Az olasz-amerikai tánczenei kapcsolat iskolapéldája, a tankönyvi klasszikus dal, amely utat mutatott a New Ordernek, a Pet Shop Boysnak, és a house egyik alapvető építőkockájaként egy egész zsánernek. Úgy általában is 1982 egyik legmeghatározóbb felvétele. (d’Endre)

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube’s privacy policy.
Learn more

Load video

Electra featuring Tara Butler – Feels Good (Carrots & Beets)

Még egy példa az olasz-amerikai együttműködésre, arra, hogy az italo azonnali hatással volt az amerikai színterekre, elsősorban a New York-i garage-re és a chicagói house-ra. Egy olyan ötvözettel, amely az electro, az italofunk és bontakozó italo disco tökéletes szintézise, de még lényegében egy-az-egyben minta az LCD Soundsystem számára is. (d’Endre)

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube’s privacy policy.
Learn more

Load video

Delanuà: How Many Fill

A rockerből lett diszkós Domenico Ricchini tökéletes példa arra, hogyan járták végig az italóig vezető utat az olasz zenészek, producerek. Diszkóból az italofunkba vezetett az ő útja is, 1982-ben pedig már három különböző néven (ebben is példamutató volt) építette az italodiszkó alapjait. Sylvi Fosterként (Hookey), pláne Bob Saltonként is klasszikust (Starknight) jegyez, de a How Many Fill az igazi floorfiller. Ja, Joe Yellow-ként még nagyobb sikereket ért 1983-tól. (d’Endre)

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube’s privacy policy.
Learn more

Load video

Diana Est: Tenax

Cristina Barbieri mindössze három, szerény sikerű kislemez adott ki a nyolcvanas évek elején, azokat biztos kezű slágerkészítő trió formálta new wave-es italodiszkóvá, de a Tenax fennmaradt a minőségi rostán. Egyrészt azonnal fülbe ragadó a dallamvezetése, másrészt arra is jó példa, hogy bár az italo anyanyelve az erősen tört – izé, sokszor megmosolyogtató nyelvi leleményekkel tűzdelt – angol (how many fill??), olaszul is szól néhány klasszikus. Persze nem úszta meg az „angolosítást”, egy évvel később újra sláger lett Are You Automatic címmel, a fenti Electra előadásában. (d’Endre)

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube’s privacy policy.
Learn more

Load video

Thanya: Freedom (Instrumental)

Na igen, a nyelvi lelemények és az ének, sokak szerint ezek az italo leggyakoribb gyenge pontjai. Szerintünk persze egyáltalán nem, de kétségtelen, hogy vannak olyan dalok, amelyek egyszerűen jobban működnek instrumentális verzióban – és a Thanya projekt egyetlen felvétele ilyen. Minden megvan benne, ami az 1982-es italo-évfolyamot zeneileg máig izgalmassá teszi. (d’Endre)

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube’s privacy policy.
Learn more

Load video

Gary Low: You Are A Danger

És hogy a másik végletre is akadjon egy példa: az amúgy spanyol Gary Low első slágere – mert a You Are A Danger Európa-szerte az volt – eltúlzott előadás, tényleg nagyon vicces kiejtéssel énekelt blőd szövegek, olaszosan cheesy dallam (a Gazebo-féle romantikus zongorás vonal előfutára), mégis ellenállhatatlan, ha egy buliban szólal meg. (d’Endre)

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube’s privacy policy.
Learn more

Load video

Wanexa – Theme From Colours

Franco Rago és Gigi Farina az italo megkerülhetetlen jelentőségű úttörő-innovátor alkotópárosa, minden projektjükkel új színt vittek a formálódó zsánernbe (Atelier Folie, Cariocas, Decadance, Expansives, ‘Lectric Workers…). A Wanexa talán mind közül a legkultikusabb, mivel a master egy rossz minőségben kazettára rögzített felvétel (a vége felé még az egyik csatorna is elmegy), mai technikával helyre lehetne hozni, de így tökéletes, az irányzat barkács bájának mementójaként. Maga a szám csodálatos melanko-italo, elektróballada sasszézó proto-techno grúvval és szívbe markoló szintidallammal, ahogy csak az olaszok tudják. (DJ Perraggio)

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube’s privacy policy.
Learn more

Load video

Pink Project – Amama

A leginkább a Kano révén ismert zenei mindenes Stefano Pulga stúdióprojektje, mely a 80-as években divatos medley-kre (stúdióban felvett mashupokra) szakosodott. Ez viszont egy saját szám az első albumról, kortalan tévészignál-italo – synthwave-eseknek kötelező. (DJ Perraggio)

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube’s privacy policy.
Learn more

Load video

A.P.O. ‎– O Superman (Long Beat Version)

Laurie Anderson legnagyobb slágeréből (ha-ha nélkül: Angliában 2. helyezett volt) a Dirty Talk stúdió-háttéremberei készítettek sújtós proto-techno feldolgozást. Van még kérdés? (DJ Perraggio)

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube’s privacy policy.
Learn more

Load video

4 M International – Space Operator (Donato Dozzy Cadillac Rhythms Reshape)

Az eredetije  B-kategóriás sci-fikbe illő space italo imádni való tyutyú-effektekkel és szellősen funky grúvval, két olasz disc jockey egyszámos projektje (nem mellesleg a népszerű Traks diszkóformáció b-oldalas bonus beats tételének továbbgondolása). Az italóért és általában a vintage szintis olasz popzenéért rajongó Donato Dozzy 2021-es verzió olyan retrofuturista űrhangzásvilágba transzponálja a számot (és a hallgatót), ami jelen idejű, ugyanakkor magában hordozza a korabeli italo tipikus stílusjegyeit. (DJ Perraggio)

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube’s privacy policy.
Learn more

Load video

Fancy – Null Null (Betonkunst Remix)

Az italo orientalista orientációja külön történet a műfajon belül, a fura Távol-Kelet-mánia rengeteg számot szült, az egészen ihletett deep cutoktól az egzotikumra kihegyezett noveltykig. Míg az ugyancsak ’82-es Chinese Revenge a Koto formációtól időtálló klasszikus, ez a kamu-japán electro-zönge (amit a producer-ász Raffaele Fiume és az italo első számú szövegíró-énekesnője, Spagna hozott össze) inkább szórakoztató bohóckodás.  Az italo-elkötelezett ausztrál Mothball Records 2018-as reissue-ján ez a Betonkunst remix viszont shortcut a szinti-nirvánába. (DJ Perraggio)

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube’s privacy policy.
Learn more

Load video

Dino Soccio – Sharpflavor (Dino Soccio Edit)

A Bagarre nevű obskúrus new wave formáció egyetlen albuma inkább flegma art-diszkó szintikkel, erről a Lemonsweet volt a legerősebb dal, melyhez a Los Angeles-i crate digger és producer adott csipetnyi savas ízt és jó adag trenszt. (DJ Perraggio)

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube’s privacy policy.
Learn more

Load video

+ BÓNUSZ: Italo Year Zero Part 1. MIX!!!

A német ZYX Records 1983-ban adott ki egy válogatást olasz tánczenékből The Best Of Italo-Disco címmel, ezzel megszületett az akkor szárba szökkenő zsáner neve. A lemezen egy kivétellel 1982-es számok szerepelnek, és mivel abban az évben már bőven akadt olyan – amerikai diszkófunkot, európai szintipopot, mediterrán dalhagyományokat és jövőbemutató szinti-machinálásokat egyedi módon összeboronáló – olasz produkció, amire ráragasztható az italo címke, ezt tekinthetjük az irányzat születési dátumának… Erős kezdés volt, negyven év távlatából is elképesztő zenékkel, így két mixbe fértek csak bele a kedvenceink – az első részben középtempótól 120 BPM-ig megyünk:

By loading the content from Mixcloud, you agree to Mixcloud’s privacy policy.
Learn more

Load content

Aki pedig élőben is rácsatlakozna az italovagonra, annak irány most csütörtökön a Madách téri Központdiszkó!

Kövess minket itt is, ott is:

Published January 19, 2022.