Electronic Beats Hungary

12 sötét zene a Küss Michtől, ami kihúz a fekete péntek tébolyából

Időről-időre felkérdezzük a hazai underground közeg egy-egy aktív alkotóját, hogy mutasson be pontosan tizenkét szeretett zenét valamilyen témában (miközben tudjuk persze, hogy ezeken kívül mindenkinek sokszáz másik favoritja van még, szóval nehezebb a feladat, mint az elsőre látszik), és mondjon róluk pár szót, hátha valakinek megjön a kedve frissíteni a playlistjeit. Sorozatunkban eddig szerepelt már Galactic Jackson, Tolo, Mankind, Lau, CT Kidobó, Po:tiAurinAIWA, SikztahYinna, Vedat Akdag, Soundbank, Detective Kelly, Adx, Bergi, Siaga, az OMOH, SubotageAGA2L és Switch Nollie, ők mind beletúrtak már a virtuális lemeztáskába néhány gyöngyszemért.

A kapitalista világpiacrend egyik legkellemetlenebb napján, a túlfogyasztás ünnepén, amit ráadásul fekete színnel jelölnek a hírekben, természetesen nem kérhettünk volna fel hasonló szelekcióra mást, mint a sötét-romantikus elektronikus zenék helyi ügyvivőit, a trendekkel rendre szembemenő Splattert és Gördönt, azaz a Küss Mich-duót. Itt az ő tizenkettesük!

Bivouac: Caligula

Mechanikus hipnózis, kavarogva zakatoló hangforgatag, tébolyult konzumorgia Avonból. Felix Drake (Jackson Veil Panther, Bugger), illetve Giant Swan és Harrga tagok jammelése, valószerűtlen induszritualisztikus világvége diszkó. (Splatter)

Trisomie 21: La Fête Triste

Kellemes magányos novemberi séta. Hideg van, süt a nap, ropognak a levelek a talpak alatt. (Gördön)

Sial: Kita Dilahirkan Untuk Mati

A szingapuri Sial idei kislemezén bekövetkezett a „raktás” fordulat, a korábbi hc-punkot perkusszív-pszichedelikus eszeveszetten komor posztpunk váltotta. (Splatter)

Dame Area: Sfingi

Olyan, mintha egy dombra sétálnánk fel. Monoton basszus, egyre intenzívebb ritmus, fokozatosan kiabálásba váltó vokál. A dombtetőn indusztriális ütemekre menetelünk a távolba. (Gördön)

Stacian: Joy of Dance

Erre szokás mondani, hogy dárkos klubtrack, vagy inkább jó kis poszt-electro Midwest-wave, mindegy is, én az egy perc környékén érkező elcseszett szintit szeretem benne a legjobban. (Splatter)

Nosztalgia Direktíva: Tegnapok

Nekem a darkwave-ről mindig ez a szám jut az eszembe. Képi világát kérdést nem tűrő ritmus, minimalista dallamok erősítik és tökéletesítik. (Gördön)

Autumns: How To Apply For A Job

Szétdubosított és fojtogatóan középtempós indusztriál, aztán egyszercsak rájön az ember, hogy reggaeton ütemre folyik a döngölés. (Splatter)

Wermut: The Wild Hunt

A mindenféle wave, goth stb. kultúrák is kitermelték a maguk giccseit. Ebben a dalban (vagy elégiában) majdnem mind benne van, mégse nevetjük ki: ez egy szép szám. A szövegben némi neofolk hatás is érezhető, a büszkeség érzése a győztes csata után. (Gördön)

Lucy & Aaron: The Blob

A legszebb gótikus dal, amit idén hallottam, zörejloopokból és improvizációból született, Lucretia Dalt és Aaron Dilloway rögtönzött zajongásaiból. (Splatter)

Poeme Electronique: The Echoes Fade

Vidámabb, poposabb track. Mostanában fedeztem fel újra. Nem tudok betelni a hömpölygő szintikkel, álomszerű énekkel. (Gördön)

La Seduction Des Innocents: Le Chevalier, La Mort Et Le Diable

Alexandre Gand 2000-es évekbeli projektje, amiben a neofolk hangulatot keverte a rá jellemző minimál rideg szinti hangzással és dobgéppel. Flagellánsok közelednek hajnalban. (Gördön)

Heimat: Ita

Fura idők apokaliptikus folkja kicsiknek és nagyoknak, továbbá mindenkinek, aki szereti. Szépjónapot, bondzsiornó. (Splatter)

A Küss Mich körüli történéseket erre tessék bekövetni.

Published November 26, 2021.