Electronic Beats Hungary

Subotage 12 féregjárata a pszichedelikus technóba

Időről-időre felkérdezünk egy ügyes hazai lemezlovast vagy zenekészítőt, hogy mutasson be pontosan tizenkét aktuális kedvenc zenét valamilyen tematika mentén (miközben tudjuk persze, hogy ezeken kívül mindenkinek sokszáz másik favoritja van még), és mondjon róluk pár szót, hátha valakinek megjön a kedve kicsit frissíteni a playlistjeit. Sorozatunkban eddig szerepelt már Galactic Jackson, Tolo, Mankind, Lau, CT Kidobó, Po:tiAurinAIWA, SikztahYinna, Vedat Akdag, Soundbank, Detective Kelly, Adx, Bergi, Siaga és az OMOH crew, ők mind beletúrtak már a virtuális lemeztáskába néhány gyöngyszemért.

Következő jelöltünk az NVC kollektívából ismerhető Subotage, aki a technó csavarósabb, egyben kevésbé ismert vonalán szörfözik, amiről úgy emlékszik meg, hogy az

“a kétezres évek elején kezdett kinőni a psytrance fesztiválok testén, mint afféle nemespenész.”

Ezzel egy olyan szürke tripzóna alakult meg, amit valójában semmilyen stílusba nem lehetett belepréselni. “Ilyen zenéket főleg a Boshke Beats kiadó és köreiből kinőtt artistoktól kaptunk akkoriban, sajnos nem túl hosszú ideig. Én erről a mai napig azt gondolom, hogy akkor még nem állt ezekre a cutting edge hangzásokra készen a vegytiszta stílusokban gondolkodó partik népe” – mondja a pszichedelikus technóról, ami nem azt jelenti, amikor Nina Kraviz feldob egy goát a szettje közepén, mert az mekkora poén. Laci szerint a psy és a techno egymásra hatása kölcsönös, az Ozorán külön helyszín (Pumpui) foglalkozik a találkozási pontokkal, a businesstechnótól okkal berzenkedő fiatal producerek pedig elkezdték magukat határozottan megkülönböztetni, többek között hipnotikus, elszállt, sodrós-acides motívumokkal is. De most végérvényesen átadjuk a szót, aki pedig élőben is belekóstolna ebbe az univerzumba, annak most hétvégén szól is egy ilyen esemény Budapest szélén.

Subjected – Bloodborne Pathogen

Subjected 2019-es, saját kiadású albumának talán legerősebb trekkje tökéletes intrója lehetne egy pszichedelikus techno mixnek – egy hosszú, soha véget nem érő, önmagába forduló szintetizátorszekvenciával mutatja be, milyen is az, amikor a techno túlvilági sodrása pszicedéliába fordul.

Expander – How Forte Are You (Apart Remix)

A baljósan settenkedő, sunyi kis dallamra épülő zene szépen beleillik az immáron 20 éves Soniculture label cutting edge hangzásába. Apart Remixe feszesebbé, jobban értelmezhetővé tette az eredeti, talán már túl szétesett trekket. Ilyen egy jó remix. Működik techno bulik elején, de raktam már Ozora afteren is – mindenhol egyaránt elkezdtek rá sejtelmesen bólogatni.

Alien Rain – Voodoo

A japán Liquid Drop Groove pszichedelik techno kiadó előszeretettel gyűjti maga köré a goa fesztiválokon technót játszó, a két műfaj között rekedt előadókat, úgy mint Marcus Henriksson vagy Ness. A kiadó szerintem legerősebb megjelenésén a zseniális nevű Alien Rain egy acid-sámán-technó szertartásra kalauzol el bennünket, ha esetleg eddig ez kimaradt volna.

Translate & Pulso – Diagonal Circuit

Ez a két argentín zseni mostanra már külön intézménynek számít sajátos csilingelő, letisztult, mégis mélyen elgondolkodtató és befelé figyelő modulárszinti technójukkal. Saját kiadójuk, a “Sci-fi technóval és mentális kísérletekkel foglalkozó” Srie Records mellett tavaly már Pfirter döbbenetesen éles és friss kiadójánál, a Mindtripnél jöttek ki egy podcast + ep kombóval, néhány napja Translate pedig 6 számos ep-vel rukkolt elő az amszterdami TWR72 kiadójánál, a Float Recordsnál, mely szintén megérne egy külön misét.

Amby Iguous – LIM

Az intróban bemutatott Boshke Beats egyik legfigyelemreméltóbb jelenlegi artisjának tavaly kijött zenéje, ahol nyomokban a mély tartományban még fellelhető a psytrance-vágtázás, de az már egy üres, sötét, kopogó, mély, lábdobszerű lüktetéssé fagyott össze, melyre mostanában eléggé ráflesselt a techno szcéna. Mindeközben a felső tartományokban agytekerő magas üvegszilánkok vágnak spirált tudatod mélyebb szintjeibe.

Cardao – A Better Tomorrow

Számomra a dj-zés valódi értelméhez történő visszatérés egyik legikonikusabb zenéje. A 2019-es Ozorán, eddigi életem legcsodálatosabb éjjelén, amikor megadatott, hogy nagyjából 10.000 embernek zenélhettem három órán át, a Pumpui helyszínen, az Extrawelt/Midi Miliz szett előtt, ez a zene baljós, könyörtelenül feszes és sötét, mégis tündöklő és felemelő mikrovilágával akkorát csavart a közönségen és rajtam, hogy azon a ponton megszűntünk különálló entitásoknak lenni.

Divide – Troposfera

A már említett MindTrip recordsnál kijött zene színhelye már egyértelműen nem a föld felszíne, hanem az atmoszférájának állandóan mozgásban lévő, legsűrűbb része, ahol az időjárási jelenségek nagy része lejátszódik. Ha szeretnéd kipróbálni, milyen lenne, ha repülés közben egyszercsak eltűnne körülötted a biztonságot jelentő repülőgép, ez a te zenéd.

JX-216 – Quanta 00 (Gotshell Remix)

Közös kedvencünk Sinko és Cvrdwell kollégákkal. A zene szürrealitásával és szinte hihetetlen rétegeltségével egyszerre élheted át, amikor a végtelen sötét pokol fújtató acélgépezetei bedarálnak, de közben felnézel és az arcodra a mennyország finom, lágy, édes hópihéi szállingóznak, majd az arcbőrödön elolvadva beléd hatolnak.

Blue Hour – Radiance / Limelight

A techno és trance határainak összemosását professzionális szinten űző Blue Hour túlvilági zenéi közül nagyon nehéz volt egyet kiválasztani, mégis ez a menetelő, felfelé tartó, transzba ejtő utazás lett végül a befutó.

Van der Wiese – Astrosphere

A Cult Collective háza tájáról érkezett osztrák Van der Wiese zenéi remek kapudrogként funkcionálhatnak az immáron a hagyományos technóról szinte teljesen leváló, külön szubkultúrát alkotó freetekno/acid tekno/acidcore/mental tekno műfajcsokor világában. Annyit mondok, van bőven látnivaló ebben a világban!

Marla Singer – Requiem for Insomnia

Marla Singer zenéi között nem igazán találhatunk háttérzenét. E lázálom szerű pszichedelikus örvény is követeli a figyelmet.

Matteo Cortese – La Penultima Ruota Del Carro

Ezt az idén megjelent zenét azért tartottam fontosnak feltenni a listára, mert Matteo Cortese olyan bátran meri felrúgni a techno zene minden írott és íratlan szabályát, hogy azt öröm nézni. Ritmusképlete, hangzása egyedi, újszerű, és darabokra szedi mindazt, amit eddig a technóról gondoltál. A zene az egyébként teljesen kompromisszummentes és reformtechnókat jegyző olasz EVOD recordsnál jött ki, érdemes ott is körülnézni.

Published July 22, 2021.