Electronic Beats Hungary

Jaffa Surfa: 12 trekk húsz évvel ezelőttről, ami ma is tegnapinak (holnapinak?!) hat

Van ez a cikksorozatunk, amiben felkérdezünk egy kiválasztott hazai dj-t: mutasson be tizenkét szeretett zenét egy adott téma mentén, és mondjon ezekről pár szót, hátha valakinek megjön a kedve frissíteni a playlistjeit. Sorozatunkban eddig szerepelt már Galactic Jackson, Tolo, Mankind, Lau, CT Kidobó, Po:tiAurinAIWA, SikztahYinna, Vedat, Soundbank, Detective Kelly, Adx, Bergi, Siaga, az OMOH, SubotageAGA2LSwitch Nollie, a Küss Mich, a Super Italo Hungary szervezői, a CRIME-fiúk, az újgenerációs AND/OR és dtnb., a HESSZ-es srácok, Indirect Movement, illetve DJ Crimson – ők mind beletúrtak már a virtuális lemezesszatyorba gyöngyszemekért.

Ha valakinek olyanok játsszák a megjelenéseit, mint Ricardo Villalobos, Josh Wink vagy Radio Slave, attól már valószínűleg ritkán kérdezik meg, hogy naéstemittettélleazasztalra, Pál Zoltán, azaz Jaffa Surfa tehát már egészen nyugodtan hátradőlhet. De amúgy nem dől hátra, mert ahogy az elmúlt huszonplusz évben, úgy ma is aktívan kutatja a house-bolygó grúvosabb féltekéjét, zenéi karakteresek, szettjei példaértékűek, és gyakran pedzegetik az időtlenség fogalmát. Ezért most őt kértük meg, jöjjön elő 12 favorit zenével, amik szinte bármikor íródhattak volna, mert atombiztosan működnek. Övé a szó!

The Other People Place – Let Me Be (2001)

Szinte bármelyik album szerepelhetne itt Stinson bátyánk életművéből, de nekem ez az egyik örök kedvenc. Letisztult, finom elektronika, pont eléggé húz és pont eléggé mély. Húsz év múlva ugyanígy hallgatni fogjuk!

Acronym City – Powermoves (1996)

A név mögött Darshan Jesrani, a Metro Area egyik fele áll. Ezek ketten Morgan Geist-tel nem tudtak hibázni… Egyedi képletekkel operáltak és meg is lett az eredménye: bármikor újra kiadják a cuccaikat, ugyanúgy működik. Ez itt egy korai techno-house-funkszerűség, még szólóban.

Metro Area – Metro Area LP (2002)

És hát a Metro Area. Annyira finom az árujuk, hogy nem is tudok csak egy track-et kiemelni. Itt egy ritka live performansz, első albumuk megjelenése után:

Kinki Roland – Off Your Gnome (1997)

Róóland! Az egyik legvidámabb teknólemezem. Lehet, hogy ez az igazi melodic techno? :]

Morel – True (The Faggot Is You) (FC Kahuna Remix, 2000)

Echte dark prog tribal a szétcsavartabb, borultabb fajtából. Elképesztően tud szólni, a Corvin Clubban volt pár jó pillanat erre. Ritkán játszható, akkor viszont jót megy.

Miss Kittin & The Hacker – The Beach (2003)

Bátor nyári french-touch filterhouse a legendás duótól. Készült húsz évvel ezelőtt egy ’83-as italo disco mintázásával, hogy most, 2023-ban ugyanúgy megvigyorogtasson ez a cuki egyszerű dallam…

George T – Return Of A Friend (1999)

Főként Plastic Avengers néven adta ki zenéit T Úr pár jó house kiadón, viszont az igazi gyöngyszem megbújva a b2-n ezen a ritka lemezén szól. Ahogy először rátettem a tűt, tudtam, hogy ez egy különleges darab lesz.

Voy-E – Untitled

Névtelen és időtlen electro break mélység… Remek warm up matéria. Anno a LÄRM-ben melegítettem vele párszor.

Spencer Kincy – Moodz (1995)

Spencer “Gemini” Kincy mester legtöbb lemezét idetehetném. Az “őrült zseni” nála szó szerint is megmutatkozott: parádés diszkográfia az underground techno-house színtérben 1994 és 2000 között, ijesztően jó mixtechnika és dj szettek, majd erősödő mentális problémái miatt véget ért a karrier és földönfutóvá vált. Azóta is homályos, hogy merre van és mit csinál. De a régi zenéi mesélnek most is…

Age Of Love – The Age Of Love (Jam & Spoon Watch Out For Stella Remix, 1992)

Nem hiába lett belőle az egyik legnagyobb club / trance himnusz. Ez a remix a mai napig úgy szól, hogy táncolnak a hangfalak. Láttam rá sírni embereket a tánctéren…

Two Right Wrongans – Sorry Mate You’ve Got The Wrong House (1999)

A két jómadár csak néhány lemezt készített így ezen a néven, de azok szinte mind a tech-house műfaj oszlopai lettek. A “System Error” is megér egy külön misét, de ez a kis groovy deep trekk ami nem nagyon akar kiöregedni a táskámból.

Fortran 5 – Heart On The Line (Bassline Mix, 1991)

A remix mögött amúgy nem más rejtőzik, mint Moby. Az ő verziója tette tökéletessé nekem ezt a számot, melyben még Vince Clarke is közreműködött. Csodás!

Köszönjük a szelekciót és Szóláth Szebasztiánnak az erős nyitóképet! További híreinkből:

Szociális típusú bekövetések:

Published February 17, 2023.