Electronic Beats Hungary

12 grime trekk Bergitől, amire legálisan mozoghatsz a szabadban

Időről-időre felkérdezünk egy-egy ügyes hazai lemezlovast, hogy mutassanak be tizenkét aktuális zenét valamilyen tematika mentén. Sorozatunkban eddig Galactic Jacksont, a LavaLavás Tolot, a Pursuit of Acid-os Mankindot, a női technó-divízió elnökasszonyát, Laut, az egyre nagyobbakat menő CT Kidobót, a régiiskolás lemezelőt, Po:tit, az elektró-fókuszú Metronóm sorozat házigazdasszonyát, Aurint, a komfortzónánkon kívülre helyező AIWA-t, a győri technó donját, Sikztaht, a Farbwechseles Yinnát, a török-magyar bulikapcsolatok ápolóját, Vedatot, illetve a mindig színes dj-szetteket elhelyező Soundbanket, és a Raveyard-rezidens Detective Kellyt és a CityMatinés Adx-et kértük fel, hogy egy-egy tematika mentén szedjenek elő nekünk pontosan egy tucat valamilyen szempontból favoritot (miközben tudjuk persze, hogy ezeken kívül van még mindenkinek sokszáz másik kedvence), és támogassák meg azokat veretes indokokkal.

Most a fővárosi basszus-zenei szubkultúrát felkaroló Bergin a sor, aki egyébként lelkes falmászó – már amikor lehet falat mászni -, és tekintettel azokra az olvasóinkra, akik szintén testedzéssel vezetik le 2021 kezdeti feszkóit, és aláfestő zenéket keresnek mindehhez, ilyeneket kértünk tőle. A szó az övé:

Lady Leshurr – D.I.V

A grime királynője termékenyen tölti a lockdown időszakot és
futószalagon szállítja a bangereket. Úgy, mint például ezt itt:

Pa Salieu – My Family feat BackRoad Gee

Pa Salieu talán a 2020-es év legnagyobb angol felfedezettje nálam. A fiatal, gambiai családból származó srác kevesebb mint 2 év alatt küzdötte fel magát a totál ismeretlenségből odáig, hogy Jimmy Fallon nemrég elhívta fellépni a Tonight Showba. (Halkan jegyzem meg, hogy ő lesz az angol Kendrick Lamar egy-két éven belül… )

Digga D – Bluuwuu

Digga D az angol drill szcéna (a trapből még Chicagóban kifejlődött jóval dühösebb, keményebb reppelős műfaj, aminek saját szájízt szabtak a britek – a szerk.) egyik meghatározó alakja. Fiatal kora ellenére sajnos többször volt már börtönben, de most már egy ideje állítólag “jó fiú’. Mondjuk ez nem feltétlenül jön le az amerikai Crips bandára kikacsintó legutóbbi klipjéből… Kék kendők, kék füst: a tengerentúli bandatagok a YouTube-os válaszvideók alapján ezt lelkesen üdvözölték.

M1llionz – Lagga

A Birmingham-i M1LLIONZ fenti klipjét a kenyai Nairobi egyik legsúlyosabb gettójában vették fel és azóta sem sikerült drill klipben senkinek sem keményebb arcokat felvonultatni a háttérben. Azért egy afrikai magánhadsereg igazi matchetékkel és AK47-esekkel mégicsak keményebb mint egy játszótér egy angol külvárosban… (bár?!)

Frisco – Red Card

Ehhez a számhoz nem is kell sok kommentárt fűzni: a grime koronázatlan királyának, Skeptának a Boy Better Know nevű legendás kiadójánál jelent meg ez az allstar banger.

Dizzee Rascal, Ocean Wisdom – Don’t Be Dumb

A régi motoros és a fiatal trónkövetelő. Ha a géppuska szájú angol MC-k csoportját nézzük (leggyorsabban rappelő), akkor kevés olyan kaliberű arc van mint Dizzee és Ocean. Erre szerencsére ők is hamar rájöttek, valamint arra is, hogy mennyire működik kettőjük között az a bizonyos kémia, és szerencsére kezdenek rendszeressé válni a kollabjaik.

Abra Cadabra – Spin This Coupe

A ritka mély hangfekvéssel redelkező Cadabra ki is használja ezt a képességét, és az igazán egyedi flowja miatt rögtön ki lehet szúrni, ha egy számban ő szólal meg.

Slowthai – VEX

Slowthai-t valószínűleg senki nem kell bemutatni annak, aki egy kicsit is követi az angol zenei piacot. Nemrég jelent meg a szólóalbuma, amiről nagyjából bármelyik számot linkelhettem volna. Fontos megjegyezni még azt a hangsúlyt, amit minden egyes számának vizuális megjelenésére fordítanak: jelenleg a klipjei szerintem messze az átlag felett járnak.

Pav4n & Sukh Knight feat. Ikhani – Doom

A Foreign Beggarsből ismert Pavan Mukhi a banda 2019-es feloszlása után szólóprojektbe kezdett PAV4N néven. Már az első szóló anyagain érződik az angol hiphop / grime szcénában eltöltött laza tizenhét év: az elejétől kiforrott a zene és a hozzá kapcsoló vizualitás. Ebben a számban sem bíz semmit a véletlenre: az alapot például a dubstep szcénából jól ismert SUKH KNIGHT szállítja.

AJ Tracey – Anxious

AJ nagyon szeretne popsztár lenni. Mással nem nagyon tudom magyarázni a klip képi világát, de a flowja még mindig rendben van.

Chip – Ignite (ft. Jme & Dizzee Rascal)

Chip berántotta maga mellé egy klip erejéig a nagy öreg Dizzee-t és ha már Skepta nem ért rá, akkor a szintén legenda kisöccsét JME-t. Tessék figyelni a klipben a játéktermes kikacsintásokat!

Pete & Bas ft. M24 – The Old Estate

A pár éve még egy egyszeri viccnek indult grime formáció, a dél londoni nyugdíjasok, azaz Pete & Bas mára már számtalan milliós nézettségű YouTube-klipet tudhatnak a hátuk mögött. A rossz nyelvek szerint ismert grime MC-k írják nekik a szövegeiket, de még ha így is lenne, ez sem von le a produkció értékéből. Felső kategóriás rappereket megszégyenítő a rímelésük, és a videók Guy Ritchie-t megszégyenítően adják át az angol vidék és a vegyesbolt előtt esőben sörözés romantikáját.

(Nyitókép: Somay Márk)

Published March 24, 2021.