Electronic Beats Hungary

SZELEKTOR Válogatás 2024

MEGJELENT. HALLGASD MOST 💥

A koronavírus-járvány idején még egy, a bezártságra adott felszabadító válaszként indult, mára a harmadik köréig jutott el SZELEKTOR projektünk, amiben az ország legizgalmasabb új zenéinek keresésére indultunk.

Idén már ezernél is több dal érkezett be a felhívásunkra. Ezek közül a ma megjelent háromlemezes válogatásra összesen 33 zene került fel, amik a szivárvány minden árnyalatában, sőt, még annál többen is megmutatják, hogy van élet a kereskedelmi rádiók szűkös kínálatán túl is: a tengermélytől a felemelőig széles hangulati spektrumon húzódó, kifejezetten ötletes, sőt, többségükben a nemzetközi porondon is megállni képes dalok születtek.

Slágergyanús britpoptól a groovy technón át a kozmikus kísérletekig

A POP kategóriás lemez rögtön igazolja, hogy a könnyűzenei utánpótlás nagyon jó úton halad, legyen szó az albumot felvezető single-ről, azaz Laurie slágergyanús, saját emlékmozaikjaiból összeálló gitáros szerzeményéről, a Kisasszonyról, a Cold Contrast távolba zengő postpunkjáról, Lovasi András lányának, Eszternek saját projektjéről, a lírai Jules War-ról, az erdélyű születésű Csinszka álomszerű ódájáról vagy Ani Maxima megvaduló hyperpopjáról, ami azon álmélkodik: “ha valaki keresne – nem tudom, hogy visszamegyek-e még Budapestre.”

Klpflrtpr nosztalgikus zongorával spékelt, mégis harapós (a korai Dave Tipper-féle nu skool breakz vonalat is megidéző) elektrójával indul a CLUB lemez, majd folytatódik rögtön Falmi vidám dzsungelével, ami a selyemről közöl izgalmas tudományos tényt; hogy aztán olyanok dobjanak be a groovy techno mélyvizébe, mint BLZS és Sonic Rain. Az újhullámos trance színtér feltörekvője, Slym is helyet kapott, ahogyan egy igazi old school tanár, a korai Tilos Rádió-famíliából ismert Mango visszatérése is üdítő egy hipergyors darabbal – és még egy bónusz megőrülést is kapunk lezárásának Dominimáltól.

A műfaji határok felrúgásáról szóló XPERI lemezen súlyos utazásokra invitálnak minket az alkotók. Yibai már az első percekben leküld minket a Föld magjába, hogy Haiori aztán megmutassa, milyen lehet pár évezreddel később újra visszaemelkedni a már ember által nem lakott felszínre (spoiler: zenéje alapján madarak még fognak élni a bolygón); 6red és dipteran már hasító elektronikus nyalábokkal operálnak, míg például Voiwode és SZENDE a teret nyitogatják tovább a hallgató feje körül.

Idén először rövid videó kategóriában is hirdettünk nyerteseket, amik a Spotify-on kísérik vizuálisan az egyes zenéket: zed zara animációja a POP lemezhez társul, Atosé a CLUB kategóriához, Edőcs Zsófié Laurie dalához, Deli Baal organikus káprázata pedig az XPERI lemezhez.

Nagy nevek a SZELEKTOR környékén

Az elbírálásban ezúttal a Telekom Electronic Beats tagjain (Papp László, Vereczkey Ákos, Unger András) kívül részt vett popzenei kategóriában az üstökösként feltört Дeva, Kun Bálint a Carson Comából, a színész-énekes Miller Dávid, a beérkezett klubzenéket Sobek, Technokool és Sikztah értékelték, a határokon átívelő, kísérletezőbb darabokat pedig az Exiles kiadó képviseletében Kolbenheyer Erik (Exiles), Iamyank és a 2022-es válogatásról mára a zsűrikanapéra katapultált Emcsi. A videó kategória zsűrije a tavaly először megrendezett INOTA Fesztivál fényművészeti és vizuális programjának kurátora, Besnyő Dániel, és Vermes Orsolya, a Klipszemle alapítója és főszervezője volt.

A válogatásnak egyébként két bónusz dallal terítettünk meg: a Beton.Hofi legutóbbi lemezét is jegyző ANUBII$ Szlimmy-t, Jules War-t és Tildae-t felsorakoztató dala, illetve Beatrick Laurie-t, Patakit és a Kizzaping69 alteregóval rappelő Beton.Hofit szerepeltető afro stílusgyakorlata teljes meglepetésként érte a csapatot, így végül arra a döntésre jutottunk, hogy a többi indulóval szemben nem lenne fair két ilyen profi produkciót versenyeztetni, ezért ezeket a dalokat külön, a válogatástól függetlenül jelentetjük meg: ITT HALLGATHATÓK!

Az albumokat keressétek az összes helyen:

POP24 👉 Spotify / YouTube / SoundCloud / Bandcamp / Apple Music
CLUB24 👉 Spotify / YouTube / SoundCloud / Bandcamp / Apple Music
EXPERI24 👉 Spotify / YouTubeSoundCloud / Bandcamp / Apple Music

 

(Szavak: Unger András)

 

A SZELEKTOR 24 KÖZREMŰKÖDŐI:

ZSŰRI:

Besnyő Dániel (VIDEÓ)
Vermes Orsolya (VIDEÓ)
Takács Dorina (POP)
Miller Dávid (POP)
Kun Bálint (POP)
Unger András
Domokos Emőke (XPERI)
Kolbenheyer Erik (XPERI)
Herold János (XPERI)
Papp László
Vereczkey Ákos
Stefánkovits Fanni (CLUB)
Csere Márton (CLUB)
Szilágyi Norbert (CLUB)

TELEKOM
Fejszák Judit
Sántha Tamás
Szabó Béla
Czabányi Enikő

VIDEÓSOK
Fülöp András
Kirchknopf Mátyás
Móritz Dániel
Neményi Márton

MIXING/MASTERING
Takács Péter
Ramin Sayyah

MENTOR PROGRAM:
WaTa Varga Tamás
Solére Szigeti Zsófi
Kocsis Bence OIEE

ARCULAT:
DE_FORM Design Agency
Kongsaysak Réka
Cséve Zsófia

HELYSZÍN:
Nolatency Stúdió
Turbina Kulturális Központ

TEB STÁB
Papp László
Vereczkey Ákos
Somlyay Orsolya
Unger András
Móritz Dániel
Szatlmayer Ágnes
Berkes Ákos
Ágoston Boróka
Kilián Kornél
Domonkos Sára
Szécsi Panna

PARTNEREK

Artisjus
WMMD
HOTS
Sziget Fesztivál
Kolorádó Fesztivál
INOTA
ChromaSound
KERET

TOVÁBBI HÍREINKBŐL:

Published May 24, 2024.