Electronic Beats Hungary
Music

Rádront a hidegfront? Hozd magad vissza ezekkel az új, szívforrósító klipekkel!

Úgy alakult, hogy többen is épp most, a tél újbóli bejelentkezésével jöttek ki egy-egy lekerekített szélű, kandalló mellé való, pléd alá mászós videóval. De hárman biztosan. Ideje feltekerni a moodradiátort, mutatjuk is őket!

Hat év után visszatérő I Break Horses

Tíznél is több év telt el azóta, hogy a svéd Maria Lindén és Fredrik Balck rátalált egymásra egy online orvosi fórumon, mint meggyőződéses hipochonderek – és zenerajongók. 2011-es Hearts című, első, előkelően texturált, érzelmek óceánját torzítópedálokon átengedő albumukra csettintettek a zenekritikusok, hogy aztán kikössenek egy turnén az M83 mellett, a 2014-es Chiaroscurón pedig már gitárok nélkül, teljesen elektronikus (és jóval sötétebb) mederbe tereljék a mágikus házi shoegaze-t. Hat évnek kellett eltelnie az újbóli bejelentkezéshez, ami még lassabb, cserébe érett, mint egy mennyei mangó. Májusban fullos szüret a harmadik nagylemezzel!

Buli a brooklyni raktárépületben Danny Brownnal, és…

…a Run The Jewelsszal, akik hat éve gyakorlatilag összehozták az évtized legprogresszívebb hiphop lemezét, amiről közel képtelenség nem szuperlatívuszokban beszélni. El-P és Killer Mike most pedig a mindig vidám őrültnek tűnő Danny Brown mellé sodródva egy lassúmozgásos boom bap darabban örömködnek közösen mindenféle kamerás emberekkel és rajongók szűk körében egy üzemi területen, és az egész annyira easy moodban zajlik, hogy ezt is muszáj idetennünk.

Kaytranadából ballroom DJ lett

A végére hagytuk azt az embert, akinek a videójából a cikk elejére screenshotot emeltünk: Kaytranada példás utat járt be azóta, hogy tinédzseréveiből alig kikecmeregve J Dilla-inspirált hiphop bítekkel és egészen a house-ig eljutó soulful remixekkel kínálta meg a SoundCloudját, azóta túlvan már két albumon, amik közül a másodikat tavaly decemberben rakta ki a világ füle elé, ötven percen át pakolva üresjárat nélkül a táncorientált csemegét. New school soul at its best. A 10%-hoz készült klip az amerikai meleg közösségek underground ballroom szubkultúrája előtt hajt fejet, nyilván nem függetlenül attól, hogy Kaytranada maga 2016-ban comingoutolt – így a videó csodás metaforája annak, hogyan söpri valaki félre a titkolózás és emésztődés fellegeit, hogy végül önfeledten önmaga lehessen.

 

Loading...