Electronic Beats Hungary
Music

Te is írhatsz zenét, üzeni ingyenes oktatóvideóiban Brian Eno, a Radiohead gitárosa és még sokan mások

Ez már valami, vagy mondhatnánk azt is, hogy nem semmi ezekben a járványterhelt időkben: Ear Opener néven indult egy új sorozat a YouTube-on, aminek a célja, hogy demisztifikálja a zeneírás folyamatát a fiatalok előtt, ne higgyék tovább, hogy az csak már jól beágyazott, nagy formátumú zenészek privilégiuma.

Az ambient-atya Brian Enótól kezdve a brit rapper Lowkey-ig, a Radiohead-gitáros Ed O’Brientől Ellie Goulding dalszerzőjéig egy csokornyi hiteles zeneipari kreatív futtatja az eszmét hasznos témákban.

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube’s privacy policy.
Learn more

Load video

Nem akarjuk elszpojlerezni a hallottakat, de olyanokról lehet tanulni, mint például miért is való kivétel nélkül mindenkinek a kísérletezés. Hát azért például, mert ahogy Lowkey is fogalmaz:

“minden alkalommal, amikor löksz egyet a komfortzónád határán, növekedés fog végbemenni abban a térben.”

De ez az epizód fontosnak tartja közölni azt is, hogy a kísérletezés véletlenül sem csak a kísérleti zenék sajátja. Még egy popdalnál vagy egy tévés vetélkedőhöz írt zenénél is működhet, hogy csak egy apró szeletet változtat meg az ember (ahogy a videóban elhangzik, mondjuk lejjebb dobja egy oktávval a basszusmenetet), máris megváltoztatja az egész trekk hangulatát – és ez is már a kísérletezés terepe.

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube’s privacy policy.
Learn more

Load video

Van olyan zenész, aki rendszeresen igyekszik egy-egy sztárnak a létező legrosszabb dalt megírni egy óra alatt, ami szintén vadítóan izgalmas hozzáállás, és akad olyan is, aki pedig azt javasolja, szedjük ki az addig mankóként funkcionáló kezdőakkordjainkat a zenénkből, és úgy haladjunk tovább.

Brian Eno és David Bowie még olyat is játszottak, hogy egy kártyapaklival határozták meg a zene további jellegét.

De ehhez már tényleg indítsatok rá a fenti videóra!

Egy másik epizód 15 tudnivalót oszt meg arról, hogyan álljunk neki potenciálisan fülbe tapadó dallamok írásához. Többek között, hangzik el a jótanácsok között, úgy, hogy nem feszülünk rá arra, hogy most egy jól csengő melódiát kell kipasszíroznunk, hanem csak elkezdünk apró ötleteket kipattogtatni a fejünkből. Vagy fogunk egy ismert dalt és feldaraboljuk és újra összerakjuk. Vagy Vagy figyelünk a környezetünkre, mert ha az avantgárd rocker Captain Beefheart képes volt a turnébuszának ablaktörlő-lapátjának surrogásából dalt írni, akkor egyértelmű, hogy bármiből lehet egy főmotívum.

És mi a helyzet azzal az érdekességgel, hogy hosszú zeneszámok gyakran rövid ötletekből állnak össze, és fordítva? Na, ennyire is belemegy a fejtegetésbe Paul Clark komponista, aki csodálatosan közérthetően ad át egy csomó értékes tippet:

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube’s privacy policy.
Learn more

Load video

Még mindig csak két videót ajánlottunk itt feljebb, de máris túlírtuk magunkat, ebből is látszik, hogy kifejezetten nem felületes homestudio-életvezetési tanácsokról van szó, hanem rutinos és jól beszélő karakterek kiaknázható gondolatairól. Hogyan ne ijedjünk meg a töküres képernyőtől a dal írásának kezdetén, miként gondozzuk-neveljük a basszust, milyen hibákat ne kövessünk el, ha zenei vizsgamunkán dolgozunk – megannyi hálás téma.

Itt kövessétek be az Ear Openert!

 

Loading...