Electronic Beats Hungary
Music

Te is írhatsz zenét, üzeni ingyenes oktatóvideóiban Brian Eno, a Radiohead gitárosa és még sokan mások

Ez már valami, vagy mondhatnánk azt is, hogy nem semmi ezekben a járványterhelt időkben: Ear Opener néven indult egy új sorozat a YouTube-on, aminek a célja, hogy demisztifikálja a zeneírás folyamatát a fiatalok előtt, ne higgyék tovább, hogy az csak már jól beágyazott, nagy formátumú zenészek privilégiuma.

Az ambient-atya Brian Enótól kezdve a brit rapper Lowkey-ig, a Radiohead-gitáros Ed O’Brientől Ellie Goulding dalszerzőjéig egy csokornyi hiteles zeneipari kreatív futtatja az eszmét hasznos témákban.

Nem akarjuk elszpojlerezni a hallottakat, de olyanokról lehet tanulni, mint például miért is való kivétel nélkül mindenkinek a kísérletezés. Hát azért például, mert ahogy Lowkey is fogalmaz:

“minden alkalommal, amikor löksz egyet a komfortzónád határán, növekedés fog végbemenni abban a térben.”

De ez az epizód fontosnak tartja közölni azt is, hogy a kísérletezés véletlenül sem csak a kísérleti zenék sajátja. Még egy popdalnál vagy egy tévés vetélkedőhöz írt zenénél is működhet, hogy csak egy apró szeletet változtat meg az ember (ahogy a videóban elhangzik, mondjuk lejjebb dobja egy oktávval a basszusmenetet), máris megváltoztatja az egész trekk hangulatát – és ez is már a kísérletezés terepe.

Van olyan zenész, aki rendszeresen igyekszik egy-egy sztárnak a létező legrosszabb dalt megírni egy óra alatt, ami szintén vadítóan izgalmas hozzáállás, és akad olyan is, aki pedig azt javasolja, szedjük ki az addig mankóként funkcionáló kezdőakkordjainkat a zenénkből, és úgy haladjunk tovább.

Brian Eno és David Bowie még olyat is játszottak, hogy egy kártyapaklival határozták meg a zene további jellegét.

De ehhez már tényleg indítsatok rá a fenti videóra!

Egy másik epizód 15 tudnivalót oszt meg arról, hogyan álljunk neki potenciálisan fülbe tapadó dallamok írásához. Többek között, hangzik el a jótanácsok között, úgy, hogy nem feszülünk rá arra, hogy most egy jól csengő melódiát kell kipasszíroznunk, hanem csak elkezdünk apró ötleteket kipattogtatni a fejünkből. Vagy fogunk egy ismert dalt és feldaraboljuk és újra összerakjuk. Vagy Vagy figyelünk a környezetünkre, mert ha az avantgárd rocker Captain Beefheart képes volt a turnébuszának ablaktörlő-lapátjának surrogásából dalt írni, akkor egyértelmű, hogy bármiből lehet egy főmotívum.

És mi a helyzet azzal az érdekességgel, hogy hosszú zeneszámok gyakran rövid ötletekből állnak össze, és fordítva? Na, ennyire is belemegy a fejtegetésbe Paul Clark komponista, aki csodálatosan közérthetően ad át egy csomó értékes tippet:

Még mindig csak két videót ajánlottunk itt feljebb, de máris túlírtuk magunkat, ebből is látszik, hogy kifejezetten nem felületes homestudio-életvezetési tanácsokról van szó, hanem rutinos és jól beszélő karakterek kiaknázható gondolatairól. Hogyan ne ijedjünk meg a töküres képernyőtől a dal írásának kezdetén, miként gondozzuk-neveljük a basszust, milyen hibákat ne kövessünk el, ha zenei vizsgamunkán dolgozunk – megannyi hálás téma.

Itt kövessétek be az Ear Openert!

 

Loading...