Electronic Beats Hungary
Music

Megerősítette a Facebook: nem teszik könnyűvé az otthonról streamelő DJ-k életét

Nemrég komolyabb hullámokat kavart – főleg elektronikus zenei berkekben – a Facebook által közzétett, hivatalosan október elsejétől életbe lépő Music Guidelines szabályzat, ugyanis számos, a járványhelyzetben négy fal közé szorult lemezlovas az otthonról nyomott élő streamek ellehetetlenítését vélte felfedezni abban.

Ez áll benne: “Szeretnénk, ha mindenki élvezhetné a család és a barátok által közzétett videókat. Ha azonban ezekkel a videókkal zenehallgatási élményt hozol létre a magad vagy mások szórakoztatására, akkor a videódat blokkoljuk, és az oldalad, profilod vagy csoportod törlésre kerülhet. Ez a live adásokra is vonatkozik.” Illetve:

“Ha olyan tartalmat teszel közzé, ami más tulajdonában álló zenét tartalmaz, akkor a tartalmat blokkolhatjuk, vagy a jogtulajdonos felülvizsgálhatja azt, és eltávolíthatja.”

És hát sajnos az aggodalmak nem voltak alaptalanok. A Dummynak nyilatkozó Facebook-szóvivő szerint ugyan a licenszelési megállapodásaik titkosak, annyit elmondhatnak, hogy “minél nagyobb a teljes hosszúságú zenék száma egy videóban, annál valószínűbb, hogy a tartalmat korlátozzuk. Inkább a rövidebb zenei részletek posztolását ösztönözzük. Illetve kell, hogy legyen vizuális komponens is: az audio felvétel nem lehet az elsődleges célja a videónak.” Magyarul: a sokszámos DJ szettek biztos céltáblák a Facebookon, ha csak nem játssza valaki kizárólag a saját trekkjeit.

A szóvivő kihangsúlyozta még azt az érdekességet is, hogy ez a szabályzat valójában már 2018 óta fennáll (ami nem lehet hülyeség, SzpottoljOtthon streamjeinket több esetben korlátozták a Facebookon – szerencsére a YouTubeon még elérhető valamennyi), de tény, hogy eddig nem tisztázták, mit értenek “zenehallgatási élmény” alatt.

Persze a DJ-k ettől még nem jutottak előbbre abban a nyomasztó helyzetben, amikor alapvető élettereik, a klubok lehúzták a rolót – és most még azt is megerősítik nekik, hogy a legnagyobb közösségi platformon is no go-zóna az élő szett. Szomi 😔

Loading...