Electronic Beats Hungary
Music

A lila ördög lézerbikása: Arca, Ellen Allien és Pinch néznivaló új klipjei

Korábban is örömmel mutogattunk friss, értékes videókat, miért most szakítanánk ezzel a hagyománnyal? Nézzük meg, mit szükséges berakni most a retinákba – főleg, hogy mindegyik egy-egy közelgő nagylemez előfutára.

Arca, az időt leuraló jövőkirálynő

Kedvenc 1989-es születésű venezuelaink mindhárom albuma, és a most év elején kijött több mint egyórás (!) száma rendre lekerekítette a legkeményebb kritikusok szögecses szívét is. Arca valamiféle mágikus energia birtokában lehet, hiszen olyan aléltató mutációit tenyészti ki az egyébként már ismert elektronikus zenei formuláknak, hogy azok jótékony parazitaként eszik be magukat az ember fejébe, és kellő zenei fogékonyság esetén végleg ott ragadnak. Az biztos, hogy ha húsz évvel korábban érkezik meg köreinkbe, akkor most Aphex Twin mellett emlegetnénk. Ehelyett most a június 26-án megjelenő új albumát (KiCk i) emlegetjük, amin olyanok tűnnek majd fel, mint Björk, SOPHIE, Shygirl vagy Rosalía, és itt is van róla ez a videó, ami egy gyönyörűen misztikus, angyali-ördögi affért dolgoz fel.

Ellen Allien leszavazott az alakváltoztatásra

Legalábbis ez történik vele a True Romantics című vadifriss trekkjéhez létrehozott animációs történetben: először csak nyaktól felfelé forog ki a berlini producer saját magából, kisvártatva megannyi arca lesz, aztán pedig már végtagokból sem csak négy. Mindez az Erased Memories néven alkotó digitális művész keze által történt, és szépen simul a poszt-rave napfelkeltéket észbe juttató, melodikusan hömpölygő technóra. Az új album, a AurAA június 12-én érkezik hol máshol, ha nem a BPitch Control égisze alatt.

Az egykori dubstepper nagy comebackje

Pinch a kétezres évek közepén a brit műfaj underground frontvonalában dolgozott, levegős szerkezetekkel, öblös szubokkal, ahogy azt kellett. A dubstepet azóta, mint tudjuk, einstandolta a vernyákolós bazári fesztivál-EDM-skrillex-step, a régi producerek pedig inkább olyan terepekre nyargaltak, mint a basszusnehéz house-ok, esetleg a minden korábbinál dörzsöltebb kísérleti hangképletek. Pinch a takeover ellenére is egészen sokat meghagyott az urbánus sztiló koszos mélységeiből az elmúlt években, teljes értékű albummal viszont csak most, júniusban tér vissza, 13 év után, Reality Tunnel lesz a címe neki, és ahogy az az alábbi számból is kiderült, a 4/4-es táncparkett-orientáció kifejezetten nagy hangsúlyt kaphat rajta.

Loading...