Electronic Beats Hungary
Music

Szédületes videó: így születtek meg 1970-ben a raverek prototípusai

Hála a Kraftwerknek, akikről ez a ma ismert legkorábbi koncertfelvétel.

A lenti, meghatározó kordokumentumban az elektronikus zene későbbi legnagyobb úttörői megalakulásuk évében láthatók-hallhatók, eredeti felállásban, és még bőven messze a robotemberes, szintik köré épülő, pittyegős elektronikától – amivel később stadionokat töltöttek meg.

A Kraftwerk a hetvenes évek elején ilyen albumokkal nyitotta meg karrierjét, amik az akkori avantgárd-krautrock színtérbe illeszkedtek, szabadszellemű kísérletezések voltak gitárral, basszgitárral, elektromos orgonával, furulyával, hegedűvel, hogy a végeredményt aztán utólag módosítsák és torzítsák tovább, leginkább szalagos magnókkal véghezvitt effektezésekkel. Ezek még annyira eltértek a későbbi anyagaiktól, hogy az alapító Florian Schneider egy ízben úgy is hivatkozott az első három lemezükre, hogy régészet.

Mégis, a tény, hogy ezt a felvételt most megtekinthetjük, az nem csak azért nagy dolog, mert a világ egyik leginnovatívabb, a normákhoz igazodni sosem hajlandó zenekarának első lépéseit látjuk rajta. Hanem mert ezzel együtt azokat az embereket is, akik először hallottak ilyen repetitív kísérleteket hangszerekkel – és ugyan a videó elnevezésében a “first techno” bohókás túlzás, azért a mai underground klubokat verejtékgőzzel feltöltő műfaj lüktetése mégiscsak megjelenik benne, ezzel együtt meg egy csomó olyan elemi reakció a kezdeti értetlenségtől a kedves megvadulásig, amivel tökéletesen tudunk azonosulni.

Loading...