Electronic Beats Hungary
Music

Festékeskannába gyömöszölték a Massive Attack legjobb lemezét

DNS-szekvenciára fordították le az 1998-as hanganyagot.

A bristoli hangzást meghatározó zenekar még áprilisban szólt, hogy meg fogják ezt tenni a legendás albumuk (amiről itt emlékeztünk meg részletesen) huszadik évfordulójára, bár akkor még sokan azt hihették, hogy ez valamiféle vicc. De nem az, hanem nagyon is valós – annyira, hogy egy flakon spré formájában megvásárolható.

Gyakorlatilag az történt, hogy az album bitfolyamát, ami az átlagembernek ugye nem több nulláknál és egyeseknél, átkódolták DNS-szekvenciára, amit aztán vegyi úton szintetizáltak is egy mattfekete festék formájában. Ez került végül a kannákba.

“Ez egy kreatív formája annak, hogy kiegészítsd a lemezgyűjteményed”

– kommentálta az extra marketingfogást a zenekari frontemberségen túl vizuálművészként is ismert Robert ‘3D’ Del Naja, hozzátéve ironikusan, hogy a DNS-alapú festékspré valószínűleg nem fog elterjedni a graffitisek körében, hiszen ők nem rajonganak kifejezetten azért, hogy beazonosítsák őket.

Robert ‘3D’ Del Naja, akiről már az is felmerült, hogy ő Banksy

Aki tudományos értelemben belemenősebben olvasna az eljárásról, itt teheti meg – a zürichi TurboBeads cég képviseletében Dr. Robert Grass azt írja egyébként a komplex kódolási folyamatról, hogy így minden egyes flakonba egymillió példánya van belesűrítve a Mezzanine-nek.

Hogy pontosan hogyan, azt nem tudjuk, de aki meg akarja tudni, annak klikk az előző linkre! Az viszont biztos, hogy hallgatni a festéket nem lehet, ahhoz bizony a Spotify-hoz érdemes fordulni továbbra is.

20 éves a Massive Attack csúcsalbuma, a Mezzanine

Loading...