Electronic Beats Hungary
Music

Björk zenét komponált egy New York-i hotel előterébe, amit folyamatosan átalakít egy mesterséges intelligencia

Az időjárás, de még közeli madarak is módosíthatnak rajta.

Az izlandi jégkirálynő sosem riadt vissza egy kis innovációtól: most éppen egy Microsoft alapú AI-val karöltve írt zenét a New Yorkban található Sister City szállodának. Ami annyit tesz, hogy az alkotás (ez a Kórsafn nevet kapta, ami a “kórus” és az “archív” tagokból áll össze, ugyanis Björk eddig kiadatlan kórusközpontú műveit szedte elő hozzá) sosem ugyanaz, hanem mindig változik a környezetének megfelelően.

A mesterséges intelligencia egy kamerához van kapcsolva a hotel tetején, a zene pedig folyamatosan mutálódik, ha változik az időjárás, lemegy a Nap és felkel, vagy ha felhő halad el az épület felett, de még egy közeli madárraj is befolyásolhatja a végeredményt.

Sőt, ahogy ebből a videóból itt kiderül, az AI önmagától tanulása talán olyan eseményeket is feldolgoz a közelben, amire senki nem is számít – így okosodik, és újítja meg ezzel párhuzamosan permanensen a zeneművet.

Hogy éppen mi szól a hotel lobbijában, abba itt lehet belehallgatni.

Az elektronikus zene vs mesterséges intelligencia témája már korábban is izgatott minket, és izgat is folyamatosan – egy éve egyenesen Berlinig mentünk, hogy megnézzük, hogyan néz ki, amikor Actress a saját AI-klónjával együtt live actezik, de a csodálatos Holly Herndonnal is belepillantottunk a jövőbe.

Mesterséges intelligencia: elveszik a gépzenészek munkáját?

Loading...