Electronic Beats Hungary
Music

"Annyira megmentem tegnap, hogy magamat rúgtam ki a Berghainból"

A queer kísérleti-radikál hiphop egyik legerősebb torkú alakja, Zebra Katz kijött a debütalbumával. Végre.

Zebra Katz az Ima Read című, minimalizmusában is robbanékony bangerével dobbantott 2012-ben (máig érdemes megnézni-hallgatni), amit kapásból sokan háborogva félreértettek, nőalázós értelmet tulajdonítva a soroknak, mivel azokban meglehetősen gyakran, összesen 79-szer hangzik el a “bitch” kifejezés, meglehetősen lefitymálós kontextusban (“elviszem ezt a kurvát főiskolára, adok ennek a kurvának egy kis tudást.”)

Azt felejtették el ezek a sokak, hogy a New York-i rapper valójában a vogue nevű, a harlemi fekete meleg közösség máig rengeteg mindenre – például Madonna azonos című szuperslágerére – ható táncstílusa előtt hajtott fejet, amit zárt báltermi eseményeken adtak elő, hasonló szellemiségben, mint a breaktáncos vagy a freestyle rap battle-k: egymással versengve. A “read” kifejezés ebben a szubkultúrában az “oltásnak” felel meg, vagyis verbális inzultusnak, aminek mindössze annyi a célja, hogy szellemesen degradáló megjegyzést tegyen a rivális táncosra – amit persze senki nem vesz véresen komolyan. Így máris másképp hangzik, hogy I’ma read that bitch.

Mindezt csak azért írtuk le, hogy meglegyen a kontextus: Zebra Katz ügyesen provokál. És Zebra Katz a queer előadók táborát gyarapítja. És akinek most végre kijött a debütáló nagylemeze. Ilyen klipekkel felvezetve:

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube’s privacy policy.
Learn more

Load video

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube’s privacy policy.
Learn more

Load video

Katz stílusa a szintén nem a hagyományos rap-kánonban evező queer elődök (Mykki Blanco, Le1f, Princess Nokia, Cakes da Killa) nyomvonalán haladt tovább, de még zavarba ejtőbben rebellis módon, arcbamászóan shit-talker szövegeit mindennek tetejében szikáran döngő, sötét, helyenként egészen apokaliptikusan csiszoló elektronikus hálóba ágyazva.

Sőt, a ZAD DRUMZ című trekkben a kilencvenes évek söprő jungle-jéig nyúl vissza, hogy egy ponton elkiáltsa magát úgy, ahogy azt a cikk címében leírtuk, a LICK IT N SPLIT-re pedig már az általunk már körberajongott Nuxxe kiadó két kiváló egyéniségét, Sega Bodegát és Shygirlt is begyűjtötte. Csak hogy két fénypontra rábökjünk.

De itt a többi is, amire most már csak annyit vagyunk képesek mondani a sokadik meghallgatás előtt és után, hogy soha rosszabb bemutatkozást:

Click on the button to load the content from spotify.

Load content

Loading...