Electronic Beats Hungary
Music

"Annyira megmentem tegnap, hogy magamat rúgtam ki a Berghainból"

A queer kísérleti-radikál hiphop egyik legerősebb torkú alakja, Zebra Katz kijött a debütalbumával. Végre.

Zebra Katz az Ima Read című, minimalizmusában is robbanékony bangerével dobbantott 2012-ben (máig érdemes megnézni-hallgatni), amit kapásból sokan háborogva félreértettek, nőalázós értelmet tulajdonítva a soroknak, mivel azokban meglehetősen gyakran, összesen 79-szer hangzik el a “bitch” kifejezés, meglehetősen lefitymálós kontextusban (“elviszem ezt a kurvát főiskolára, adok ennek a kurvának egy kis tudást.”)

Azt felejtették el ezek a sokak, hogy a New York-i rapper valójában a vogue nevű, a harlemi fekete meleg közösség máig rengeteg mindenre – például Madonna azonos című szuperslágerére – ható táncstílusa előtt hajtott fejet, amit zárt báltermi eseményeken adtak elő, hasonló szellemiségben, mint a breaktáncos vagy a freestyle rap battle-k: egymással versengve. A “read” kifejezés ebben a szubkultúrában az “oltásnak” felel meg, vagyis verbális inzultusnak, aminek mindössze annyi a célja, hogy szellemesen degradáló megjegyzést tegyen a rivális táncosra – amit persze senki nem vesz véresen komolyan. Így máris másképp hangzik, hogy I’ma read that bitch.

Mindezt csak azért írtuk le, hogy meglegyen a kontextus: Zebra Katz ügyesen provokál. És Zebra Katz a queer előadók táborát gyarapítja. És akinek most végre kijött a debütáló nagylemeze. Ilyen klipekkel felvezetve:

Katz stílusa a szintén nem a hagyományos rap-kánonban evező queer elődök (Mykki Blanco, Le1f, Princess Nokia, Cakes da Killa) nyomvonalán haladt tovább, de még zavarba ejtőbben rebellis módon, arcbamászóan shit-talker szövegeit mindennek tetejében szikáran döngő, sötét, helyenként egészen apokaliptikusan csiszoló elektronikus hálóba ágyazva.

Sőt, a ZAD DRUMZ című trekkben a kilencvenes évek söprő jungle-jéig nyúl vissza, hogy egy ponton elkiáltsa magát úgy, ahogy azt a cikk címében leírtuk, a LICK IT N SPLIT-re pedig már az általunk már körberajongott Nuxxe kiadó két kiváló egyéniségét, Sega Bodegát és Shygirlt is begyűjtötte. Csak hogy két fénypontra rábökjünk.

De itt a többi is, amire most már csak annyit vagyunk képesek mondani a sokadik meghallgatás előtt és után, hogy soha rosszabb bemutatkozást:

Loading...