Electronic Beats Hungary
Music

A jó öreg Windows indítóhangja 4000 százalékkal lelassítva chillout himnusszá alakul

Vajon volt erről sejtése a jó öreg Brian Enónak?

Ugyanis az ambient műfaj legfőbb kurátora és névadója (hiszen Ambient 1: Music for Airports című albumával hozta be a kifejezést az elektronikus zenébe), Brian Eno alkotta meg a Windows 95 indításakor felcsendülő kellemes csilingelést majdnem két évtizeddel ezelőtt.

Itt az eredeti startup sound, feljebb pedig a dalhosszúságúra nyújtott változat az ideoforms nevű SoundCloud-producertől, ami hihetetlenül zen üzemmódba kapcsol.

Míg végighallgatjuk, álljon itt a sztori is az eredeti születéséről: Brian Eno akkortájt éppen kreatív stophoz ért, kifogyott az ötletekből legújabb albumának írása során, ezért elmondása szerint kifejezetten felvillanyozóan hatott rá, hogy megkeresték azzal, itt egy probléma, oldd meg. Azt kérték tőle, legyen inspiráló, univerzális, optimista, futurista, érzelmes, bla bla bla, majd a végére odabökték: és legyen 3,25 másodperc hosszú.

Igazából csodálatos gondolat volt, hogy megpróbáljak egy ilyen rövid zenét írni. olyan, mintha egy apró gyémántot csiszolnál.

Végül Eno egyébként 84 különböző variánst készített el. Ennél már csak az a tény szórakoztatóbb, hogy a csilingelést Mac-en írta: “soha az életemben nem használtam PC-t. Nem szeretem őket.” 

 

Loading...