Electronic Beats Hungary
Music

TEB hírhozam: Varg első EP-je a kényszerű névváltoztatás után, magyar dubtechnó válogatás, Squarepusher visszatér

Mi történt az elmúlt egy hétben az elektronikus zenében? Lejjebb a legfontosabb hírek!

  • Varg2™, ezt a nevet jegyezzük meg és fel, mert mostantól a kísérletitechnós-darkambientes Varg (nyitóképünkön) így fog működni, mert nem akart pereskedni az őt röhejes módon ügyvéddel fenyegető, azonos nevű német metálbandával. Cserébe üzenetértékű is új EP-jének a címe: Fuck Varg, haha. Koppenhágában, Kijevben és a grúz technóforradalmi fővárosban, Tbilisiben készültek a zenék, és egy VTSS remix helyet kapott a hanganyagon. December 12-én jön vinylen és digitálisan, itt egy szám róla, és hozzátesszük gyorsan, hogy még két Varg2™ release jön ebben az évben, az egyik a Croatian Armorral, a másik Ano Tonnal.
  • A tavalyi Kolorádó Fesztiválon is fellépett Deena Abdelwahednek januárban új zenéje érkezik: a négyszámos Dhakar az első friss alkotása a tavalyi Khonnar című lemeze óta. A táncparkett-fókuszú EP a technó, EBM, kísérleti elektronika és a dub keresztmetszetében fogant, itt az első kóstoló róla:
  • Stormzy, a grime ügyeletes élenjárója december 13-án landoltatja Heavy Is The Head című új nagylemezét, és olyan cameók lesznek rajta, mint Ed Sheeran, Burna Boy, Aitch, YEBBA vagy a trap londoni megfelelőjének, a drill műfajnak a sztárja, Headie One. A Vossi Bop és a Crown már erről az albumról származik, így nagyjából lehet sejteni, milyen hanghordozással számoljon az ember.
  • Válogatáslemezt jelentetett meg a hazai Technodub Seance, az Aktrecordsban már hozzájutható a barázdált korong, az első tízet ráadásul szignózták is az alkotók, akik nevei itt is olvashatók, a kozmoszig visszhangzó zenék pedig hallgathatók:
  • Phase Fatale második albumát, a Scanning Backwardsot úgy írta meg saját bevallása szerint, hogy az jól szóljon a Berghain nagy táncterén, “olyan frekvenciákon, amik tényleg beleállnak a testbe.” És ő már csak tudja, hogyan szól jól, hiszen rezidense a lábdobtemplomnak. Január 24 a megjelenés dátuma, ez meg a borítója:
  • Be Up A Hello. Jövő január utolsó napján jön világra ez a lemez, Squarepusher stúdiójából, amit érdemes is várni, hisz mégis a nagy experi-legenda-triumvirátus egyik tagjáról van szó Aphex Twin és az Autechre mellett. Tom Jenkinson azt mondja, a zenéket Essex alulról jövő rave mozgalmárkodása inspirálta, aminek ő is a részese volt. Régi hardware-rel készültek a cuccok, ráadásul egy szuszra, mint a foltozgatás nélküli naplóbejegyzések, azaz megnyomta a record gombot, és lett, amilyen lett. True underground steelo, indeed. Egyébként meg nyilván nem tartunk attól, hogy rossz lett. Ez már itt a lemez előkészítése:
  • Burial is új trekkel száll bele a hallójáratainkba: az Old Tape a Hyperdub kiadó Hyperswim című válogatásán jelent meg, ami meg az Adult Swim weboldaláról streamelhető remek idegencivilizációs jellegű animációkkal megtámogatva.
  • Csak egyetlen estén, december 16-án hétfőn nézhető majd meg a mozikban a Gorillazról szóló dokumentumfilm, a Reject False Icons. Csomó príma zenész feltűnik majd benne Danny Browntól a De La Soulon át Noel Gallagherig, itt lehet majd november 27-től rámenni a jegyekre – mert remélhetőleg Magyarország sem marad ki az osztásból.
Loading...