Electronic Beats Hungary
Music

Táncparkett helyett sörkert: így nyílnak újra a berlini klubok

És persze nem az összes, hiszen még mindig minden bizonytalan.

Miközben Magyarországon még nem hallani (hiszen érdemben egyelőre nem is lehet gondolkodni) arról, hogy mikor fogunk ismét sötét klubokban Pacman módjára furakodni előre a dj-pult irányába, az európai technófővárosban a maga módján már bontogatja szárnyait több kedvelt helyszín is – írja a Berliner Zeitung.

Persze véletlenül sem úgy, ahogy az a járvány előtt zajlott: a klubtulajok tökéletesen tisztában vannak azzal, hogy egy berlini rave, ahol százak táncolnak, izzadnak, szexelnek, és tartózkodnak a fülledt terekben akár napokon át, egyike a legrizikósabb helyzeteknek, a német politikusok pedig eddig is úgy saccolták, hogy az ottani klubok az év vége előtt valószínűleg nem nyithatnak ki rendes üzemben, de még ennél is esélyesebb, hogy ez 2021-re tolódik.

Az iparág azonban nem várhat addig, különben a legkomorabb évek várnak a klubkultúrára. Ezért döntöttek úgy többen, hogy a féloldalas megoldás még mindig több a semminél, és múlt pénteken megnyitottak valamiféle alternatív módon. A kreuzbergi Birgit & Bier, ami egyébként így szokott kinézni a régi időkben, most a nappali sörkertes és pizzériás funkcióját tolta előtérbe este tízig:

Mindeközben kikötötték:

a tánc szigorúan tilos,

az asztaltól felállni csakis vécéhasználat céljából lehet, és persze maszkot kell hordania mindenkinek (a fenti fotón nyilván éppen a fotó miatt nem sikerült ez, de elnézzük).

Berlin egyik legkedveltebb open air klubja, a Sisyphos péntek-szombat-vasárnap nyit majd ki, de csak délután háromtól este tízig, és hasonlóképp nem lehet zenére zajló ritmikus testmozgás okán felállni. DJ persze lesz, de belépőt a krízisre való tekintettel nem kell fizetni. Egy másik favorit szpot, az About Blank egyelőre erősen gondolkodik, hogyan lehetne a lehető legfelelősebb módon visszatérniük, de

“a vírus feltartóztatása az elsőszámú prioritásunk nekünk is”

– mondta Elisabeth Steffen a klub részéről, hozzátéve, nem is az azonnali profitról szól ez, csak jó volna már helyreállítani a közösségépítői szerepet.

A legtöbben egyelőre hezitálnak, leginkább azért, mert hasonló helyzetben vannak, mint a reggae és d&b fanokra lövő Yaam klub: most nem működnek, ezért a bérleti díjukat is halaszthatják, de abban a pillanatban, hogy kinyitnak, újra fizetniük kell, illetve további alkalmazottakat is kell felvenniük, miközben a távolságtartás csak csökkentett vendégszámmal tudják megoldani – mindez pedig a mostani, félig-meddig stabilan hozható állapotból egy bizonytalan anyagi helyzetbe sodorhatja őket. A Yaam vezetője, Geoffrey Vasseur azt is elmondta a lapnak, hogy egy klub alapvető célja, hogy megtöltse magát, de lehet, hogy ennek változnia kell a jövőben, és az államnak támogatást kell adnia ennek a kulturális szektornak is, ahogyan azt a komolyzene esetében teszik – ezt egyébként már kérik a berlini szcéna lobbistái egy ideje.

Egyelőre tehát mindenki matekozik, gondolkodik, és semmi biztosan nem tud, abban viszont valamennyi klub egyetért: nem csak nekik maguknak, de a vendégeknek is változniuk kell. “Felelős raverek, ez a kép lebeg előttem” – mondta Steffen.

Loading...