Electronic Beats Hungary
Music

Támogattál ma már magyar kórházat? Mondjuk zenevásárlással?

Ugyanis ezt most könnyedén megteheted.

És nem csak ezt teheted meg könnyen, ugyanis a zenészeket is nagyon jól lehet segíteni május elsején, aztán majd június 5-én és július 3-án: a legjobb független online zenepiactér, a Bandcamp ezekben az időpontokban olyan napot tart, amikor a bevétel teljes összegét az alkotóknál hagyja (vagyis nem szedi le a közvetítői díjat – a metaforikus COVIDos nyitókép is tőlük származik).

Teszik mindezt azért, hogy a világszerte fellépések nélkül maradt, sok esetekben megélhetési válságba csúszó előadókat legalább egy kis minimális pénzhez juttassa.

Először márciusban csináltak ilyet, akkor az átlag normál pénteki eladások 15-szörösét hozták, az emberek összesen 1,4 milliárd forint értékben költöttek aznap zenére és kiegészítő dolgokra a Bandcampen.

Szóval aki ma vesz zenét itt, az jót tesz. És szerencsére a magyar gépzenészek is megrázták magukat, a Crisis-alapító Imre Kiss kurálásával például összejött ez a válogatás Hősök címmel, ami a budapesti Szent László Kórház infektológiai osztálya számára gyűjt adományt – a teljes befolyó összeget közvetlenül a Pro Infectologia Alapítványnak ajánlva fel, akik 40 modern kórtermi ágy megvásárlására gyűjtenek, hogy korszerű felszerelés mellett tudják segíteni a koronavírussal fertőzött betegek felépülését.

A válogatáson a Wedding Acid Groupból ismert J Mono romantizáló savai után AIWA kísér be egy sikátorba, de jelen van Jaffa Surfa egy kis perkusszív csigolyakezeléssel, és azt is megtudjuk Pándi Balázs és Csihar Attila duója, a Hiedelem által, hogy még okkult hangzású sötét hangenergiákkal is lehet fehérköpenyes szent ügyet támogatni. Teregethetünk továbbá új Bálát is egy pattogós ufódallal, Mikolai Martin (azaz S Olbricht ugye) ezúttal Poor Jiffy nevű köntösébe bújva lefűzi nekünk az ünnepélyes IDM-breakcore teát, és még sokan mások is beszálltak a jó ügybe.

Szintén erre a napra időzítve szántotta át a célszalagot egy-egy új kiadvánnyal több másik magyar előadó is. Így például a kísérleti mezők régi lakója, Tigrics, aki egy csomó, kétezres évek elején írt befejezetlen számot pakolt ki az otthoni archívumából, a Gnorkhoz köthető Blorp label is integet négy új atmoszférikus trekkel, a Budapest Juke is megrázta magát, a Lohuma projektből ismert Bartha Márk ambient-elektronika anyaggal, Gosheven pedig ismét a nyugati tonalitásba belekényelmesedett füleket próbára tevő albummal köszönti éljenmájuselsejét.

Vegyétek a hazait, ne csak a közértben!

Loading...