Electronic Beats Hungary
Music

Nosztalgikus szintipoppal csavarodik rá a tavaszra a magyar Nouvelle Phénomène

Off fent napfény, itt lent dalpremier.

Ha van örömteli visszatérés a magyar popzenében, akkor a 2012-ben feltűnt, egy évvel később instant klasszikus lemezzel bemutatkozó, majd leálló – addig viszont a nemzetközi szférában is szélsebesen hódító – Nouvelle Phénomène hat és fél év szünet után megjelenő, a korábbiak elképesztő színvonalán szóló új, Not A Sin című dala mindenképpen az.

A zenekar Dziba Zsolt gyerekkori álmának megvalósulása. A nyolcvanasok szintis, romantikus zenéinek bűvöletében alkotó, a Visage Fade To Grey című dalát ihletforrásként megjelölő szerző azért kezdett zenélni, hogy a kedvenc évtizede iránt érzett űrt kitöltse. Dalait ennek fényében az analóg szintik és egyéb korabeli eszközök, valamint négy-öt sávra épülő tisztaság határozza meg, az a new romantic-szintipop világ, ami az italóval is rokonságban áll. 2012-ben tűnt fel a Nouvelle Phénomène, amit eleinte dalszövegekben, francia énekben Szabó Zsuzsi tett duóvá, Sánta Angéla énekes-szövegíró és Sánta Fanni vokalista a stúdióban, Buza Peti pedig keverésben egészített ki.

A kimagasló debüt EP-t követő Glory Of Romance című album 2013 decemberében jelent meg, a formáció eredeti felállásában ekkor már nem létezett – pedig a java csak ezután következett. Az orosz Other Voices kiadó 2014-ben CD-n és kétféle vinylen is kiadta az albumot, majd 2015-ben az új-italo egyik kulcskiadója, a holland Bordello A Parigi jelentetett meg egy 12”-et remixekkel (Cruel Game), és a Nouvelle Phénomène világszerte fenomén lett a műfajban. Amit az is érzékletesen jelez, hogy

az erősen limitált nagylemez a Discogs-on vastagon 100 euró feletti összegekért cserél gazdát.

És a világ tényleg minden pontján (így például még Mexikóban is) komoly rajongótábora alakult ki a zenekarnak, ami közben lényegében nem volt aktív. Egészen mostanáig, amikor is a formáció végre visszatér és egészen pontosan ugyanott folytatja, ahol abbahagyta, azzal a különbséggel, hogy ebben a dalban most az éneket is a zeneszerző-billentyűs adja elő.

A friss szerzemény ugyanazt a borzongató időtlenséget, romantikus elvágyódást ragadja meg, mint a korábbi szerzemények, szövegében ugyanakkor nagyon is aktuális: Minden nap egy sötét, hamis és szürreális illúzióba kergetjük bele magunkat. Egy mesterséges képhez, egy hazugsághoz szeretnénk hasonlítani, ami elsőre annyira csillogónak és ragyogónak tűnik. De lassan rájövünk, mindez mennyire üres és felszínes, körbevesz minket az érdektelenség, a közömbösség és a kifele mutatás. Régen még a szerelem is jobb volt, ezért szeretnénk visszautazni a nyolcvanas évek ártatlanabb romantikájába.”

És akkor a vadonatúj, ragyogó Not A Sin:

A Nouvelle Phénomène egyébként ezt követően nem vár újabb éveket a következő szerzeményeivel, a tervekről Zsolt azt mondta nekünk: “A dalok nagy része az eltelt időszak óta a fiókban lapul, természtesen nem végleges formában, ezek még kidolgozásra várnak. Az a tervünk, hogy napvilágra kerüljenek. Most azon dolgozunk, hogy megpróbáljuk saját kézbe venni a dolgokat, tervezzük a Glory Of Romance album újrakiadását és az új lemezt is.”

Loading...