Electronic Beats Hungary
Music

Miért a Humanz lehet 2017 legfontosabb nagylemeze?

7 dolog, amivel a Gorillaz a jelen pillanatot ragadta meg és kristályosította ki az új lemezén.

Más, mint bármi más

2017 a beilleszkedésről és a kulturális sokszínűségről szól, ezek határozzák meg a mainstream kultúrát napjainkban. A Gorillaz új lemezét is, mely a legmultikulturálisabb albuma lett a zenekarnak. Tud még valaki olyan lemezt mondani, amin a diszkó nehézbombázó klasszikusa, Grace Jones és a new-school rap egyik legnagyobb alakja, Danny Brown is rajta szerepel? De sorolhatnánk még a további, elsőre egymással talán össze nem egyeztethető neveket. Sosem volt még ennyi és ennyiféle közreműködő egy Gorillaz albumon sem. Különböző zenei stílusok, nemek, életkorok, szexuális irányultságok találkoznak egymással és kerülnek harmonikus közös nevezőre.

Műfajokon túlmutató

A Humanzt nem úgy kell hallgatni, mint a többi lemezt. Itt minden dal egy külön kis minialbumnak fogható fel. Ezek a különböző történetek, stílusok és hangzások egy tökéletesen összehangolt és nagyon bonyolult rendszerré állnak össze. A Humanz az internetes zenehallgatás metaforája. Minden dalban több különböző műfaj kapcsolódik egybe, amitől olyan érzése lehet a hallgatónak, mintha egy eklektikus playlistet hallgatna. Ennek ékes példája a Submission című dal, ami egy 8 bites indie diszkó, egy r&b ballada és egy kifordított rapszám elegye. Se ez a dal, se a többi nem nyomható bele egyetlen skatulyába sem. A Humanz egy nagyon sokszínű, eklektikus hibrid, olyan, mint napjaink popzenéje.

Felhatalmazást ad

A Humanz részben a sanyarú, sötét valóságról szól, amit mi magunk teremtettünk. Ugyanakkor ad is egy erős és konkrét felhatalmazást is: fogadjuk el magunkat, legyünk bátrak és nézzünk szembe a társadalom gonoszságaival. A Non-Conformist Oath című számban hangzik el: „Megígérem, hogy más leszek! Megígérem, hogy egyedi leszek! Megígérem, hogy nem ismétlem vissza, amit más mond.” De vannak direktebb dalok, mint az Ascension vagy a már címében is beszédes We Got The Power, melyek ellenállásra szólítanak fel a jelenlegi hatalmakkal szemben. Mert erre most sokkal nagyobb szükség van, mint valaha.

Felébreszt

Az első dal, amit hallottunk a Humanz albumról, az amerikai elnökválasztás előestéjén megosztott Hallelujah Money volt. Murdoc azt mondta a számról: „Mindenkinek szüksége van ezekben a sötét időkben valakire, akire felnézhet. Nekem is. Ezért küldöm nektek most ezt a számot, ami az igazság villámcsapása a fekete éjszakában.” Ezek a mondatok azonban a teljes lemezre is illenek, ami időnként nagyon sötétté válik. Elég csak meghallgatni a nihilista Saturnz Barz-t, vagy az abszurd Sex Murder Party-t. Ezek a dalok azonban azt is üzenik, hogy nem kell félni, csak mert egy zavaros és ijesztő korban élünk.

A trapet is beépíti a zenébe

Napjaink legelőremutatóbb és legfrissebb hangzása a trap, ami uralja az egész lemezt az első számtól az utolsóig (akárcsak Kendrick Lamar HUMBLE című új albumát). Teljesen mindegy, hogy milyen az adott szám hangulata vagy a benne kavargó stílusjegyek, a trap következetesen meghatározó marad végig. Ettől támad az az érzése az embernek, miközben a Humanzt hallgatja, hogy ez a lemez most mindennél frissebb.

A múlt és a jelen tökéletes keveréke

Bár ízig-vérig 2017-es albumot hallgatunk, nem nehéz észrevenni a popzene múltjára való utalásokat. A Strobelite olyan, mint a korai Funkadelic. A Carnival olyan, mintha a RUN DMC r&b-t tolna. Az Andromeda egy 80-as évekből teleportált brit souldal. A We Got The Power szintén a 80-as évekre kacsintó punkos szám. És mindez trap vagy futurista hiphop ütemekre helyezve. A Humanz egy olyan lemez, mint a pillanat, amiben a múlt, a jelen és a jövő egyszerre tapasztalható meg. Már nincs szükség a nosztalgiára! Csak ragadd meg a múltból, ami a legjobban tetszik, és hajrá!

Erőteljes politikai üzeneteket közvetít

A gospel kiemelten fontos szerepet kapott a Humanz albumon, és ez nem véletlen. Újra párbeszédet kell folytatni az egyenlőségről és az egyenjogúságról. A közreműködők nagyrészt fekete előadóművészek afrikai gyökerekkel, ők pedig nagyon erős üzeneteket fogalmaztak meg a Humanz albumra. Gospel, hiphop, soul, funk és house – csupa olyan stílus, melyek azt az üzenetet közvetítik, hogy szembe kell állni a világ egyenlőtlenségeivel. A Gorillaz is ezt teszi az új lemezén.

Loading...