Electronic Beats Hungary
Music

Megjelent a Gorillaz új albuma, a Humanz

A világ első és eddig egyetlen virtuális zenekara 7 év szünet után új lemezzel jelentkezett, ráadásul nem is akármilyennel, hanem brutál jóval.

Amikor 1998-ban Damon Albarn, a Blur zenekar feje és közeli jóbarátja, a képregényes Jamie Hewlett (Tank Girl) kitalálta a Gorillazt, talán még ők sem sejtették, hogy 20 évvel később (persze most csaltunk egy évet) még mindig létezni fog a virtuális zenekar, sőt jobban muzsikál majd, mint azt elsőre gondolták volna.

Albarn a 90-es években berobbanó britpop egyik kulcsfigurája volt. Zenei zseni, egyszemélyes kreatív műhely, akit csak olyan nagy formátumú előadókhoz tudnánk hasonlítani, mint David Bowie, s akinek éppen ezért a britpop egy idő után már szűkös terepnek bizonyult arra, hogy megvalósítsa mindazt az ötletet, ami a fejében megszületik és cirkulál. Albarn nyitottsága, érdeklődése, ízlése, habitusa, egyszóval egész lénye bőven túlmutatott a Gorillazhoz hasonlóan szintén zseniális Blur zenekaron, valamint a britpopon. Így hát, valami másra is szüksége volt. Némi brainstormingot követően, Jamie Hewlett társaságában kitalálták a Gorillazt. Már az első album olyan átütő sikert aratott, hogy kötelező volt folytatni a projektet. A többi pedig, ahogy mondani szokás, már poptörténelem.

Négy nagylemezt és három, szintén albumhosszúságú b-oldal és remixgyűjteményt követően a Gorillaz 2010-ben elcsendesett. Azt hihettük volna, hogy ennyi volt, vége, de aztán váratlanul robbant a hír: 2017-ben új Gorillaz lemez várható. Ráadásul nem is akárhogy: a zenekar és a Telekom Electronic Beats összekapcsolták kreatív energiáikat, hogy minden eddiginél nagyobb durranás legyen a virtuális zenekar dicsőséges visszatérése, és hogy közösen valami olyat mutassanak fel, amit a popzene történetében még eddig senki. A zene mellé applikáció, titkos koncertek, élénk közösségi médiás jelenlét és még egy rakás digitális bónusztartalom is kapcsolódik. De mi most maradjunk a zenénél, az ötödik Gorillaz album anyagánál, ami április 28-án, vagyis épp ma jelenik meg.

Albarnék már 2014-ben stúdióba vonultak, hogy az új albumon dolgozzanak. Három év alatt annyi ötlet és dal halmozódott fel, amiből csak a nagylemezre 14 fért fel (valamint 6 átkötő zajkollázs), de létezik a kiadványnak bónuszlemezes verziója is, amin további 5 szám (+ 1 intro) található.

A Gorillazt nehéz behatárolni, ha az a kérdés, hogy milyen zenét is játszik. Oké, popzenét, de olyat, ami minden mástól elüt, és nemcsak azért, mert az átlag popteljesítményekhez képest kifinomultabb, váratlanabb, változatosabb és okosabb. A Gorillaz nemcsak a virtuális köntös miatt más, mint bármi más, hanem zeneileg is egy önálló dimenziót képvisel, egy rengeteg mindenből összeollózott, mégis eredeti, semmihez sem hasonlítható, ugyanakkor első hallásra azonnal dekódolható zenei világot. Benne van a britek gitárpopja, hiphop, soul és funk, punk és elektronika, afropop és diszkó, meg még egy csomó minden más is, amit most biztosan kihagytunk. Röviden: mindaz, ami Albarnra hat, és mivel elég nyitott emberről van szó, hat rá mindenféle zenei stílus. De nemcsak zenék, hanem emberek is hatnak rá, ezért van az, hogy minden egyes Gorillaz lemez kész átjáróház. Felsorolni is nehéz a közreműködőket, nem hogy megjegyezni. A Humanz című új albumon szerepelnek régi nagy nevek, mint a De La Soul , Mavis Staples gospel-énekesnő, Jamie Principle amerikai house-producer, Carly Simon vagy Grace Jones, és sok-sok újabb pophős, olyanok, mint Pusha T, Kelela, Zebra Katz, Kilo Kish, Jehnny Beth (Savages), Danny Brown, Popcaan vagy Rag’n’Bone Man. És ezzel még bőven nem értünk a végére. Ebből is látszik, hogy hiába virtuális a zenekar, az emberi tényező is sokat nyom a latba. Sőt, a zene esetében a legtöbbet.

Most még nem tudni, hogy a Humanz album számai közül mennyi lesz sláger az elkövetkező hónapokban, de már két hallgatás után is nyilvánvalóvá válik, hogy van miből válogatni. De persze miért is lenne nehéz egy olyan lemez esetében, amire nem is nagyon tudunk mást mondani, mint hogy a popzene esszenciáját nyújtja – akárcsak a korábbi Gorillaz albumok.

Loading...