Electronic Beats Hungary
Music

Jeff Mills elektronikus zenei tízparancsolata

Megírta, közzétette, megírjuk.

Jeff Mills (akivel tavaly nyáron mi is leülhettünk interjúzni, amikor itt járt Budapesten) kapcsán sokan már a félisten, esetleg isten jelzőktől sem riadnak vissza, és hogy véletlenül se essenek ezek a jelzők terméketlen talajra, a szikár detroiti főnök most maga is ráerősít egy kicsit az őt körbelengő aurára – a Facebookon ugyanis tíz pontba szedte jótanácsait a lelkes gépzenei nemzedéknek, főleg az alkotóknak.

Röviden kivonatoljuk az egyes pontok lényegét, de aki az eredeti posztot olvasná, annak lejjebb azt is elhelyezzük. Szóval, Jeff Mills megfejtése az életről, a világmindenségről meg mindenről:

  • A technóiparágban annyira könnyű (és néha vicces!) eltúlozni az egyes történéseket. A legjobb lenne, ha nem azt néznénk, ki mit mond vagy csinál, hanem hogy mit hoz létre: a tett többet mond a szónál.
  • Beszéljünk a zenéről! Ne a jó vagy rossz tengely mentén, hanem hogy mit akart mondani vele az alkotó.
  • A modern zenélés a maga mai alakjában még csecsemő, alig száz éves. Ha nem viseljük gondját, ne higgyük, hogy nem fog eltűnni, vagy legalábbis átalakulni valami mássá.
  • Más dolog a zeneipar, és más a művészet. Nem az a jellemző, hogy valaki zenészként mindkettőnek a mesterévé váljon. Meg kell érteni ezeket, és ehhez türelem, megfigyelés kell, azonnali bírálatok helyett.
  • Nem mindig a közönségnek van igaza. Gyakori az alulbecslés és a túllihegés is egy-egy zene kapcsán, az igazság csak idővel lebeg a felszínre.
  • A zene nem a tökéletességről szól. Amikor hallgatod, sose feledd, hogy annak, amit a producer el szeretne mondani, csak a töredékét hallod. Az érzelmek teljessége mindig csorbul, mindig kompromisszumok kötődnek, szóval sose mondjuk, hogy valami tökéletes.
  • Bár a zeneipar sok mindennel küszködik, fontos emlékeztetnünk magunkat arra, hogy az emberek úgyis a zenére fognak végül emlékezni. Nem a fesztiválra, nem a klipre, nem a kritikára meg a lemezajánlóra, hanem a zenére.
  • Két zene összemixelésétől senki nem lesz DJ. Az emberek kezelése speciális szkillt igényel, ami magában foglalja az atmoszféra érzékelését, az időmenedzsmentet és a jó ítélőképességet is. És azt sem szabad elfelejteni, hogy soha nem lesz olyan, hogy mindenkit egyszerre boldoggá teszünk.
  • Bárki bármit mondjon, nincs olyan, hogy legjobb DJ vagy producer. Ezeket a kategóriákat csak azért puffogtatják, hogy pénzt keressenek vele.
  • Végül, mindenki, aki arra adja a fejét, hogy elektronikus zenével foglalkozzon, az szeretné gyarapítani a világot kulturálisan. Igen, talán nyilván szívesen lennének gazdagok és híresek is, de ezt egyéb módokon is meg lehet oldani.

Please allow me to get right to the vital point of this commentary. From my professional opinion, Electronic Music, in…

Gepostet von Jeff Mills am Mittwoch, 6. November 2019

Loading...