Electronic Beats Hungary
Culture

5 dolog, ami kiderül az Italo Disco Legacy című filmből, amit ma este a Toldiban nézhetsz meg

Ahogy a vonatkozó Facebook-esemény is fogalmaz, a modern könnyűzene egyik legérdekesebb zárványműfaja az Olaszországban a 80-as években szárba szökkent italodiszkó, ami a tengerentúlra átszivárgásával komoly lenyomatot hagyott a mai klubzenék prototípusain. Ha nincs italó, akkor ma talán a house is egészen más gellert vett volna, de legalábbis klasszisokkal kevesebb szintetizátort tartalmazna. Divatja a kilencvenes évekre lecsengett ugyan, a kultusza világszerte tovább él, sőt, ellentmondásossága – és néha infantilis giccsessége – ellenére bármikor felbukkan színesebb DJ-szettekben.

A műfajról szóló dokumentumfilm, az Italo Disco Legacy világpremierjét a berlini Berghain klubban tartották idén januárban, számos világváros (Amszterdam, Brüsszel, Helsinki, London, Milánó) után május 18-án pedig végre Budapesten is látható, egyetlen vetítésen, a Toldi Moziban, a rendező részvételével. Szerencsénkre mi már a bemutató előtt megnézhettük a filmet, és most elhúzzuk a mézesmadzagot, hogy miért érdemes megnézni.

1. Ez az első filmes igényű dokumentumfilm a zsánerről

Korábbi, a műfajt feldolgozó próbálkozások persze fellelhetők a YouTube-on, de ilyen szépen fényképezett, ennyi fontos (és szórakoztatóan felöltözött!) figurát megszólaltató, jó minőségű zenékkel megtűzdelt átfogó produktum még nem született.

2. A látszólag komolytalannak tűnő műfajnak voltak a legkomolyabb követői

Például létezett egy olyan klub az ismert üdülőhelyen, Riminiben, ahol robotok járták be a táncparkettet tisztogatni azt, és idegenlény-kosztümökbe öltözött emberek játszották el, hogy ők többszáz éves idegen lények valamilyen galaxis valamelyik távoli pontjából. (Erről is lehet látni felvételeket a filmben!) De úgy általában is érdemes megtekinteni a dokuban, hogy micsoda lelkesedés kísérte az italó múltját.

3. Nem csak a garage terjedt Londonban a kalózrádiók miatt

Hanem az italó is például Hágában. Erről maga a kitűnő holland producer, I-F mesél, mint fő inspiráló tényezőről – minden idők egyik legnagyobb underground elektróslágerében, a Space Invaders Are Smoking Grass-ben, amit ő szült a világra 1997-ben, ez tetten is érhető:

https://www.youtube.com/watch?v=OzT5rKbDjco

4. DJ Hell is elárulja benne az italó titkát

Vagyis azt, hogy ha egy jó lemezlovas a megfelelő pillanatban, a megfelelő (akár mai) zenével mixel össze egy megfelelő darabot a műfajból, akkor az ember “sosem fogja elfelejteni azt az estét.”

5. Az italó az egyik legszerethetőbb elektronikus műfaj

Még akkor is, ha néha fura bajszos figurák, lehetetlen napszemüvegek mögött írták az egyes dalokat, béna angolsággal és olcsó dobgépekkel. De ez már tényleg derüljön ki a vászon előtt!

https://www.youtube.com/watch?v=L0ZE3SaKjXI

A filmvetítést követően természetesen afterparti következik be: Codazzi egyenesen az italo diszkó szülővárosából, Milánóból érkezik élő műsorral, majd DJ Crimson érkezik egy csak erre az alkalomra válogatott space italó szettel, a szinti- és lemezgyűjtő Galactic Jackson ismét szabad utat enged ragadós italo-imádatának, a fel- és levezetésről pedig Budapest egyetlen italó bulisorozatának házigazdái, d’Endre és Hifi Nyuszi gondoskodnak.

Loading...