Electronic Beats Hungary
Culture

2019-re a világ egyik legfontosabb fesztiválja betiltja a műanyag palackokat

A britek legnagyobb nevű nyári matinéja, a hetvenes évek óta létező Glastonbury Fesztivál idén ugyan elmarad (nincs semmilyen drámai oka, ezt nagyjából minden ötödik évben megteszik, hogy a föld és a helyi lakosok egy kicsit megnyugvásra találjanak), jövőre viszont egy nemes húzásra készülnek: kitiltani a PET-palackokat a teljes területről.

Emily Eavis, a fesztiválalapító farmer, Michael Eavis időközben társszervezővé előlépett lánya a BBC Radio 6 mikrofonja mögött “a nagy projektnek” nevezte tervüket, amiről többet mondani még nem tudnak, de annyit később a rendezvény egyik szóvivője is megerősített, hogy

olyasvalamiről van szó, amin már mindenki masszívan dolgozik.

2014-ben a Glastonbury egyébként bevezetett már vízvételező kioszkokat, amiknél bárki ingyen újratölthette a poharát, és olyan rozsdamentes fémkorsókat is, amik  meglehetősen minimalizálták a fesztivál ökológiai lábnyomát, például kilenc tonnánál is több műanyag szeméttől kímélték meg a világot, és így tovább.

(Fotó: Worldsteel Association)

A szervezők egy korábbi becslése alapján az itt fesztiválozók összesen egymillió műanyag palackot használnak el az esemény alatt. 2019-ben ezt próbálják nullára szorítani.

Két évvel ezelőtt egyébként már a bulizókat is igyekeztek bevonni a természet védelmébe, rávenni őket autómegosztásra, a szemetelés csökkentésére, újrahasznosításra – de ezzel együtt is minden idők talán legdurvább takarítását kellett a szervezőknek nyélbe ütniük a feszt végén, ami két hétnél is tovább tartott.

(Nyitókép: Florence Beasley / glastonburyfestivals.co.uk)

Loading...