Electronic Beats Hungary
Music

Mit keres egy török időkből származó mezőségi népdal ebben a friss elektronikában?

https://www.youtube.com/watch?reload=9&v=C09GrEFxdNk

Minden valószínűség szerint a helyét, és egyébként meg is találta azt a felvidéki zenész, Ficture legújabb trekkjében, ami épp megfelelő elengedés lehet így péntek közepén.

A név mögött megbújó Tokár Gábor 16 éves kora óta különböző formációk dobosaként és producereként tevékenykedik, és jóformán minden zsánerbe belekóstolt már, miután önképző módon belefolyt a zeneírásba. Első albuma 2014-ben a német Lemongrassmusic gondozásában jelent meg, a folytatás Filled Spaces címmel pedig áprilisban a sheffieldi Audiobulb Records-nál. A megjelenéshez kapcsolódó 15 állomásos európai turnéján sajátos, kontrollerekből, szintetizátorokból és akusztikus dobokból álló egyszemélyes live act-jét adta elő.

“A fenti szám alapjait valamikor az első lemezem megjelenése körül fektettem le, 2014-ben. Tudatosan terveztem meg a felvezető szakaszát, arra gondolva, hogy jó lenne egy számot írnom, aminek az elejével nehezen lehet bármit is kezdeni, ugyanakkor szépen átalakul egyfajta meditatív hangulattá, hogy végül a szám ritmusává fejlődjön.”

“Ehhez sikerült később megfelelő hangokat készítenem, többek közt egy leálló porszívó hangját átalakítva”

– mesélte nekünk Gábor, aki ezen túl a címben említett népdalból is besuvasztott távolról zengő foszlányokat.

“A ritmus köré felépített fokozatos dinamikai fejlődés egyfajta autópályaként funkcionál, amin egyre jobban gyorsulva tartasz egy bizonyos irányba, ahogy pedig utazol, folyamatosan érzékelsz különféle jelenségeket, tárgyakat, és minden egyes apróság valami más érzést vált ki belőled.”

A trekkhez Dobos Levente varázsolt klipet. Kellemes pénteket, péntekeket!

Loading...