Electronic Beats Hungary
Culture

Ennél jobb időutazás nincs a 90-es évek technójának képi világába

A kezdetleges elektronikus tánczenéket lekövetni igyekvő mozgóképes vadulások a késő nyolcvanas években szökkentek szárba, és nagyjából a legendás Warp kiadó 1994-es (Motion) nevű válogatásával rügyeztek ki és értek el egy korai csúcsot, mármint akkori csúcsot: a technoid videóművészet első bébilépései hirtelen óriásinak és újszerűnek hatottak azokban az években (és minimum igyekeztek visszaadni a tudatmódosítók agytekeréseit).

Mai szemmel ennek a vizualitásnak a frissessége nehezen, de azért átélhető, ha belegondolunk, hogy például a Windows 95 volt az operációs rendszerek operációs rendszere.

Mégis, ha igazán meg akarjuk pakolni a nosztalgiavonatot a nyolcbites szénnel, akkor az alábbi 1991-es, a berlini Studio !K7 ernyője alatt megjelent 3Lux – The Tehno Video Mixéig érdemes visszanyúlnunk: fiatal művészek mentek el a falig, ami a számítógépes vizualizáció akkori teljesítőképességét illeti.

Optimizmus, energia, trippelés: az alábbi majdnem másfél óra egy olyan örökbecsű mementó, amiben mintha a korai technó, ambient és trance tisztalelkű rajongóinak tekergő képzelgései állnának össze egy digitális utazássá.

Loading...