Electronic Beats Hungary
Music

Best of SPOTS programajánló: tudattágítás finn filmekkel, mutáns spacerock egy templom tövében, norvég-algír DJ az Akácfában

Ismét itt a heti kimozdulásra felpaprikázó programmenü!

2019-ben bepörköltük a Budapest SPOTS program rakétáit: a Telekom Electronic Beats projektjében olyan fővárosi helyeket kutat fel, amik valamilyen jól körülhatárolható okból hozzájárulnak a főváros kulturális és közösségi pulzálásához. Ezekről a helyekről, és más, szintén jó helyekről, sőt, helyhez nem feltétlenül kötött rendezvényekről állítunk össze minden héten egy kisméretű programajánlót – ha esetleg még nem tudnád, hol találjon rád az éjszaka. Vagy akár már a nappal. Íme az eheti menü!

Finn filmekkel tágítanád a tudatod a hét közepén? Szerdán indul a Toldiban a távolirokon-nyelvű skandináv ország mini filmfesztiválja, és tart egyébként egészen vasárnapig.

Felfedeznéd Örményországot fotók útján? A Mai Manó Házban “Egy álom anatómiája” címmel láthatóak – szerda este hatkor tárlatvezetéssel megtámogatva – Katharina Roters néha egészen utópisztikus fotói a sokszor megtépázott kaukázusi országból, Jereván urbanisztikai sajátosságaira helyezve a hangsúlyt.

Budapesti közösségi underground rádió áttelepül a Moszkvára? Azaz ROLÓ FM a Nemdebárban, este, a Budabeatses fiúkkal, Fodor Dáviddal és Aron Ya-val.

Beszélgetés a művészetterápiáról az egyik legkedvesebb budapesti szpoton? Az Adna Café nem csak egy trú békeszigete-kávézó a Kálvin tér mellett, hanem a háttere is dicséretre méltó: munkatársainak többsége gyógyult szenvedélybeteg. Ezen a csütörtöki estén pedig szakemberek diskurálnak arról, hogyan segíti az önismeretet és a mentálhigiénét az alkotás.

Szörnyspacerock egy templom tövében? Az Freakin’ Disco koncert lesz a Három Hollóban. “A zenéjüktől a két füled közt végtelenné tágul az univerzum, és megérted Einsteint. Megérted, milyen lehet az a száguldás, amikor lelassul az Idő, és ott pulzál a tenyeredben. Tökéletes összjáték” – szól az esemény leírása, és mi sem tudnánk ennél jobban szavakkal vizualizálni a várhatót. Utánuk fellép Bartha Márk, azaz LOHUMA, aki a pécsi kísérletielektronika-közegből érkezik bizsergetni, ez a projektje pedig gyerekkorának hiphop- és egyéb bólogatós zenék iránti lelkesedéséből született.

Tánc és cirkusz találkozása egy illúziókba font valótlan térben? A Müpában pontosan ez fog végbemenni a Recirquel társulat Non Solus című előadásán. “Az emberi létezés mérföldkövei, a születés és az elmúlás között billegő, és az egyensúlyt kereső cselekményszálat egészíti ki és támasztja alá a díszlet folyamatos koreográfiája, amely teljes szinkronban lélegzik az előadókkal.” Meggyőző. Ottlevés?

Jazz-zsáner-tágítással nyitni a pénteket? Erre este nyolckor lesz alkalom a JazzaJ következő kiadásában a NagyLumenben, jó sok impróval és lázadással a modern civilizáció narratíváival szemben, állítólag.

Norvég-algír DJ szettjére táncolnál, aki a papírforma alapján elég hamar eléggé népszerű lesz? Irány a ragyogó ízlésű Karima F és a LÄRM átrendezett, de még mindig kedvesen kockára szabott tánctere.

A helyi kluberőket erősítenéd inkább? Akkor jelenléteddel ezt a Toldiban teheted meg, ahol a Torso-brigád hatérfeszegető zenei élményekért felelős tagja, Prince Matt, a Kimitrak és Mödanszié-rezidens The Stanley Maneuver és a két ugyanolyan szettet sosem játszó DJ Crimson fog sepregetni a mixer mögött.

Sikátorbátor zenékre farsangolnál szombaton, távolabb a bulinegyedtől? Az Elevated Crew a szokásos, soulból és jazzből építkező, de mindig és mindenkor hibrid-pattogós-urbánus trekkekel borítja be ezúttal a Dürer kerti Tilos-ünnepet. A kisterembe kell sasszézni!

Club der Visionäre-rezidensre indulnál meg? Szombaton az AETHERben Janina fog játszani (ráadásul egész este), aki a kérdésben foglalt jelzőt 18 éves kora óta tudhatja magáénak.

Milyen az, amikor a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem elektronikus zenei médiaművészet szakirány hallgatói pódiumra lépnek? Mozogj ki a komfortzónádból, és meg se állj vasárnap az egyes számú előadóteremig!

Loading...