Electronic Beats Hungary
Music

Best of SPOTS programajánló: manipulált Keleti pályaudvar, spontán táncok, az internet vége, elektrós hempergések

Heti kultúr, meg ami azon túl van.

2019-ben bepörköltük a Budapest SPOTS program rakétáit: a Telekom Electronic Beats projektjében olyan fővárosi helyeket kutat fel, amik valamilyen jól körülhatárolható okból hozzájárulnak a főváros kulturális és közösségi pulzálásához. Ezekről a helyekről, és más, szintén jó helyekről, sőt, helyhez nem feltétlenül kötött rendezvényekről állítunk össze minden héten egy kisméretű programajánlót – ha esetleg még nem tudnád, hol találjon rád az éjszaka. Vagy akár már a nappal. Íme az eheti menü!

Szembolygató kiállítással ágyaznál meg a hétnek? Zalavári András régóta kutatja a perspektíva és az experimentális képalkotás lehetőségeit, neki nyílik a Kisterem galériában (lásd nyitóképünket, nem a művész alkotásával) tárlata, amin mindenki számára ismerős terek köszönnek vissza, mint például a Balaton partja vagy a Keleti Pályaudvar folyosója – csakhogy a művész által fejlesztett algoritmus a több ezer felvételt minden alkotásnál egy új látványba rendezi.

Kreatív, improvizációs táncszínházzal ráznád inkább meg magad szerdán? Visszatér Grecsó Zoltán Willany Leója, és az alkotóműhely ezúttal meg sem áll a Trafóig.

Hangulatfokozás Brooklynon innen és túl? A 15 éve szkreccselgető, basszusbarát Hanzee a Mulató Aztékok MC-jével, az ezúttal DJ-vé avanzsáló Tinkkel közelíti meg az ütemszinkronizálás problematikáját. A Nemdebárban, szerdán.

Eltöprengenél arról, mi lenne, ha vége lenne az internetnek? Töprengj együtt többedmagaddal csütörtökön a Ludwig Múzeumban digitális sivatagról, élettelen monitorokról, hatalmi struktúrák átalakulásáról. A tárlatról nekünk amúgy Oneohtrix Point Nevernek az a videója ugrik be, ami az internet legtávolibb perifériáit, legmarginálisabb szubkultúráit villantotta fel 2013-ban, aminél messzebb talán már alig lehet menni. Vigyázat, sokk-képes tartalom:

Ott őrülnél meg csütörtökön, ahol az afrolatin, a trópusi és a szibériai sztyeppék beatjei találkoznak? A kontinenseket átívelő zenei kultúrákból inspirálódó előadók, Hataah, Baq és a Machu Killa vegyes szettekkel készülnek a Toldiban, amiknek a hangsúlyos dobok szolgálnak kötőanyagául. Dél-amerikai chill electronikából homlokráncolós global bass veretésbe fogunk eljutni állítólag.

A péntekedet weird tetoválásokkal indítanád? Irány Awkward Aron eseménye, ahol belga spanjai szállítják a fájdalmat egyenesen Brüsszelből a Margit utcába. Lesznek matricák és francia rap is!

Electroclasht feltámasztani egy estére nem túl merész dolog? Ha szerinted nem, ami egy kitűnő válasz, akkor a Beat On The Bratben a helyed. Úgyis az a mondás, hogy a zenei műfajok húsz évente cirkulálódnak a felszínre újra és lesznek cikiből újra menők, úgyhogy itt az ideje ránézni, miben lubickolt régen Tiga, DJ Hell és Peaches!

Inkább mégis a true robotikus elektróra esne a voksod? Pénteken ismét szögletes mozgások a fekete geometriai alakzatban, vagyis a LÄRMben: az embergép-sorozat Metronóm újabb meghívottja ezúttal Assembler Code, Jensen Interceptor jelentős tettestársa, aki olyan kiadóknál rotyogtatott már, mint a Central Processing Unit, a Boysnoize Records vagy a Cultivated Electronics. Stabil lesz!

Intellektuális és gátlástalan, de leginkább olyan, hogy a kettő összeér? Ha ilyen élményre van érkezésed, akkor a Hodworks színielőadását tudjuk javasolni a hétvégére, itt ugyanis olyan absztrakt helyzetekkel szembesülhetünk, amik normákat és megkötéseket felülírva vezetnek be bennünket egy csillogó és eksztatikus rituáléba. Az előadás tere alibi arra, hogy a táncosok a színpadon megtehessék azt, amihez az életben nem mindig találjuk meg a kellő szabadságot – fogalmaz a leírás.

Szombaton laza technó egy központi pincében? There you go, buddy. Ráadásul mindez ingyen, és még Technokool Fanni is odaáll a CRIME-fiúk mellé.

Loading...