Electronic Beats Hungary
Tech

Az MP3 megalkotója megszüntette a formátumot

Az MP3 korszaknak hivatalosan is vége.

A digitális világ gyászolja az egyik legnépszerűbb tömörítési formátum végét: ennyi volt az MP3 korszak. A közkedvelt digitális fájl megalkotói hivatalosan is megszüntették a licenc programot, mert a fejlesztők és a fogyasztók is egyre inkább az újabb audio kódolási formátumok és streaming technológiák felé fordulnak, hogy ezzel is javítsanak a digitális zene minőségén.

Az MP3-at megalkotó Fraunhofer Institute for Integrated Circuits döntését megalapozta a korszerűbb formátumok megjelenése, amik az MP3-hoz képest jobb hangminőséget és alacsonyabb bitsebességet kínálnak. A korszerű médiaszolgáltatók, mint például a streaming-oldalak, a rádiók és a televíziók már inkább az AAC (Advanced Audio Coding) vagy MPEG-H formátumokban hisznek, ami feleslegessé teszi az MP3 licencét a szoftverfejlesztők számára.

Az MP3-nak, bár mindig sokat kritzálták, például a gyenge minősége miatt, mégis komoly hatása volt a zenei és kulturális életre. Sokáig ez számított a legfontosabb formátumnak a szélessávú internet korában, és a legnépszerűbb termékek is ezt preferálták. De a legsikeresebb termékek is az új utakat keresik, így ha mostantól zenét hallgatsz digitálisan, ezt mindeképpen vedd figyelembe.

Loading...