Electronic Beats Hungary

Rengeteg dj új dolgokat tanult meg a pandémia alatt

Érdekes kutatást végzett el a Pirate nevű, stúdiókölcsönzéssel foglalkozó nemzetközi cég húszezer brit lemezlovas körében. Azzal aligha árulunk el új dolgot, hogy a koronakáosz közepette és az annak nyomán már egy éve bezárt klubok árnyékában számos dj hagyott fel karrierjével, igazolt át teljesen más foglalkozási körbe, vagy legalábbis fontolgatja ezt – ezt húzta alá a felmérés eredménye is: 26 százalék mondta azt, hogy kevésbé tartja valószínűnek a zenei pályán maradást a normál életbe visszatéréskor, 20 százalék bizonytalan volt, és csak 54 százalék mondta biztosra, hogy a full time munkáját továbbra is a zenében képzeli el.

Érdekes fejlemény ugyanakkor, hogy korántsem a keserű szájíz uralta le a kutatást. A megkérdezettek 70 százaléka azt nyilatkozta: átképezték, fejlesztették magukat a zene egyéb területén, hogy sokrétűbb képességekre tegyenek szert, és legalább ennyiben is igyekezzenek mérsékelni az őket ért megélhetési csapást – valamivel kevesebb mint egyharmaduk például a zeneírásban próbál kiteljesedni.

A Pirate kutatásában résztvevők 31 százaléka a helyzethez való alkalmazkodás keretében vett valamiféle kontrollert, 26 százaléka dj-szoftvert, 11 százaléka CDJ-t és 8 százaléka lemezjátszót. Az egyik nyilatkozó ezt az egészet nagyon érzékletesen így kommentálta:

Mindenki visszakerült a nulladik kilométerkőhöz. Mindenki, függetlenül attól, mekkora neve van, hálószoba-dj lett.

Azt is megkérdezték tőlük, elvállalnának-e egy felkérést a járvány idején beltéri helyen, amire 61 százalék igennel felelt, 22 százakék talánnal, és 17 százalék mondott kategorikus nemet.

És a koronavírus hatásai az elektronikus zenei iparra? Szemhéjfelpattintó eredmény: a válaszadó szigetországi dj-k 67 százaléka reagált úgy, hogy pozitív hozadékai is vannak a Covid-szituációnak, a dj-streamek esetében például közelebb kerülhettek a rajongóikhoz, mások annak örültek, hogy több időt fordíthattak gyakorlásra, megint mások pedig egy kulturális újraindításról is beszéltek, aminek során átgondolhatják, mit szeretnének megváltozva látni a szcénában az élet újraindulása előtt.

Published March 22, 2021.