Electronic Beats Hungary

A frusztráció levezetése és önmagunk újrahuzalozása: MA’AM és Zsüd albumai

A napokban jelent meg friss, műfaji kereteket átugró hallgatnivaló egy-egy erős magyar női alkotótól, úgyhogy itt az idő felvésni ezeket is a magyar elektronikus zenei történelem kőtábláira. De mindenekelőtt nyomni rájuk egy play-t.
MA’AM – Andremodor Modaleda

2020 szeptemberében mi premierezhettük Makay Anna (nagyon) személyes projektjének EGMÁ címet viselő négyszámos megnyilvánulását, amire egyfajta, a virtuális világban véghezvitt megtisztulásként tekintett. Az új lemez, az Andremodor Modaleda ezzel szemben az izolációról és a feltöltődésről szól. De átadjuk Annának a szót:

Rengeteg frusztráció van bennünk. Politikai nyomás, gyűlölet, háborúk, emberi jogaink féltése, szólásszabadságunk elvesztése, társadalmi egyenlőtlenségek, klímaváltozás, izoláció, magánéleti küzdelmek és még sorolhatnám. Egyre gyakrabban érzem azt, hogy nem vagyok biztonságban és hogy szörnyen szomorú vagyok. Szerettem volna egy engem bántó ügyet kiemelni és arról készíteni egy albumot, de túl tágnak találtam a témaköröket és sokrétűnek a problémákat, ezért nem sikerült egy fókuszált koncepciót választanom. Szóval a frusztrációt és annak levezetését választottam, mint topik. Ez az anyag arra szolgál, hogy kiadjam magamból a szorongást, a dühömet és a félelmeim. Zenélés közben ahhoz hasonló mechanizmusokat tudok elérni, mint amikor játszom. Játék alatt értem azt, amikor videojátékkal nyomulok, gyerekeknek tartok foglalkozást, vagy csak őrültként rohangászok a kertben… Tehát így jött létre Andremodor Modaleda, ami lehet egy karakter, egy bolygó, vagy egy kifejezés – el tudok benne és vele bújni a saját biztonsági zónámban, ahol nem érnek el a rossz hírek.”

Zsüd – Rewiring

Zsüd tavaly ősszel már reagált a járványszituáció okozta kényszerpihenőre egy dallal, ami köré mára egy komplett albumot húzott fel (amiken régebbi trekkek is helyet kapnak). A berlini elektronikus szcéna dallamosabb világából és a drámai cinematic elemekből egyaránt merítő producer-énekesnek ez egyben a hosszanjátszós bemutatkozása is, aminek tizenegy dala tizenegy naplószerű lenyomat, és mindegyik saját vagy megfigyelt élményekből táplálkozik.

“2018-ban írtam a legelső dalokat. Emocionális oldalról nézve van, ami saját magam, vagy mások által megélt érzelmeket ír le, illetve vannak egészen filozofikus témájú dalok is, a lemezen megtalálható egyfajta dokumentarista attitűd is. Szeretem a dalszerzést minél több oldalról megközelíteni, van, amikor egy szál zongorán születik meg, van, amely egy szintihangból bomlik ki, és van olyan is, ami a szövegből indul el” – mesélte Zsüd a Rewiring munkálatairól. Itt pedig indítható:

Kövessetek minket ezeken a csatornákon (is):