Electronic Beats Hungary

Ben Leavez és Böbe is a valóság szélén billeg új videóival

2020 augusztusában mérföldkőhöz értünk, hiszen megjelent az első, rögtön triplalemezes Telekom Electronic Beats válogatás (itt még mindig bármikor hallgatható), tele kreatív energiákban tobzódó magyar előadókkal. Ma pedig itt a napja, hogy a POPPING lemez két kiválósága, a Mount Kimbie-s és Gold Pandás hangzás-univerzumot tágító Ben Leavez friss megjelenését, illetve a simogató hangú dalszerző-énekesnő, Böbe közreműködését tárjuk a világ elé, amikről annyit már most elszpojlerezünk: igen, továbbra is nyugodtak lehetünk a progresszív honi zene utánpótlását illetően, ha ilyen produkciók bukkannak fel a horizont mögül.

Extra öröm, hogy Csontos Bence, azaz Ben Leavez friss audiovizuális EP-jének tételeit mi mutathatjuk be először, amiket egyébként az alvási paralízis nevű, egyébként olykor elég rémisztő álomjelenség és a mesterséges intelligencia öntudatra ébredése ihletett. Ezek az ihletek nem csak zenékbe, de klipekbe is csomagolódtak Birinyi Tamás [btworks] által, a második videó az első újragondolása:

 

“Van az a bizonyos pillanat, amikor még ébren vagy, de épphogy elalszol. Ezen a ponton néha előfordul, hogy a tested elalszik de az elméd ébren marad. Ilyenkor mindenféle furcsa kép és hang hallucinációt generál az emberi elme, hogy kiszabaduljon ebből az állapotból.

Ez az állapot egy erős inspiráció számomra az alkotásban,

különösen az In és Deus Ex című művekben, ahol ennek az érzésnek az általam megélt változatát öntöttem hangok formájába” – mondta Ben a valóban ébredésközeli tudatállapotokat idézően egymásra rétegzett zenékről, hiszen ezekben az idősávokban tényleg valahogy így csúszik egymásra az, amit magunk körül észlelünk, és az, amit már csak az agyhullámaink vetítenek oda.

A Paperdeer formáció nagy visszatéréséről tavaly novemberben számoltunk be, most pedig Szécsi Böbét is maguk mellé állították egy újabb dalra. Érdekes, hogy ők is a valóságot és a képzeletet ütköztetik az elkészült videóban, ami ebből a kétezerhúszas, káoszos, megfurcsult vilából való kiszakadásról mesél:

A Fortressről Böbe azt mondta, hogy annak “szövegét sokféleképpen lehet értelmezni. Az én olvasatomban ez a dal egy segélykiáltás. Az utóbbi időben rengeteg aggasztó és olykor félelmetes dolog történik körülöttünk: klímaváltozás, koronavírus, politikai feszültségek, amihez még párosul egy nagy adag bizonytalanság is. Szívem szerint legszívesebben kiáltanék egy hatalmasat, hogy álljunk meg, de úgy igazából és változtassunk bizonyos dolgokon mert, ha így haladunk az végzetes dolgokhoz vezethet.”

Mi ehhez csak annyit tennénk hozzá: és ha már megálltunk, hallgassunk éppen ilyen jó zenéket, mert azzal ideig-óráig mindenképpen jót teszünk magunkkal. Főleg, hogy a kapcsolódó Paperdeer EP-n ráadásul még egy remix is helyet kapott OIEEtől – aki szintén feltűnt a TEB válogatásun 😉

Published February 26, 2021.