Electronic Beats Hungary

Trump, Putyin és Merkel üziznek egymással Dányi Kriszta új klipjében

Mobiltelefonkra hulló könnyek folyamán érkezik meg GLORIA.

Legyen 2020 bármennyire ultranyomasztó és szanaszét fragmentált év, abban megállapodhatunk, hogy a kortárs magyar zene ennek ellenére, sőt, inkább ezzel együtt produkált néhány ragyogóan összeálló-egybenlévő kordokumentumot (amikből ezzel a lendülettel szemlézünk is egy kisebb halmot a cikk végére).

És most itt egy újabb említésre méltó összművészeti alkotás, az eddig csak Morningdeerként ismert Dányi Krisztától, akinek e korábbi, a hálószobapop-színtérről kirügyezett, artpopos, dzsesszesen lo-fi (vagy lo-fi-san dzsesszes) projektje mellé most éppen beúszik egy első blikkre felszabadultabbnak tűnő elektronikus karakter, GLORIA, aki kapásból egy olyan klippel ad gellert a figyelmünknek, ami ha nem robban fel nemzetközi fronton is, akkor 2020 egy fokkal még nyomasztóbb lesz.

Főleg, hogy a – Kostil Luka által és a Kinopravda kreatív ernyője alatt, 16 milliméteres filmre forgott – lehengerlő videó maga is a mögöttünk álló elcseszett hónapokra reagál, bemutatva, hogy egy párhuzamos világban hogyan váltja ki egyetlen közösségimédia-poszt a rég áhított Világbékét. És ennek még a nagyhatalmi főnökök is nagyon örülnek:

Persze, ha már a világ vezetői ilyen könnyen cserélnek üzenetet egymással, mi is bejelentkeztünk a magunkéval GLORIÁnál.

Egy ideje nem éreztem, hogy Morningdeer-vonalon inspirált lennék, inkább azt, hogy vagy semmit se fogok csinálni, vagy valami nagyon mást, mint eddig

– meséli Kriszta, aki elmondása szerint már 2016 közepén-végén elkezdett új zenéken melózni, ekkor ütődött nyélbe az együttműködése is S. Olbrichttal, ami segített neki átlendülni a dilemmán, hogy végül tényleg beleálljon egy friss hangzásba.

“Még nem volt teljesen kész, draftjaim voltak, de tudtam, hogy ehhez kell egy új karakter, a mondanivaló már szintén körvonalazódott, és ekkor jött a képbe Szombat Vica, akivel egy közös barátunk kötött össze. Elmondtam neki, hogy szükségem lenne a segítségére abban, hogy vizuálisan is megjelenítsük ezt az új irányt, és végül egy durván pár hónapos közös ötletelés után megszületett Gloria és az epikus képek, amiket a digitális kapitalizmus két fő helyszínén, egy konténerparkban és egy szerverparkban készítettünk el” – mondta nekünk az énekesnő.

Fun fact, vagy trivia, nevezzük, ahogy akarjuk: Kriszta ugyan házistúdiójába vonulva írta és rögzítette a dalt, hangmérnökként már a kilencvenes évek végének meghatározó elektronikus zenekarának, a NEOnak az alapítótagja, Moldvai Márk működött közre rajta, a masterelésért pedig a trance legenda, Oliver Lieb felelős.

És ami a jövőt illeti? GLORIA sztorija folytatódni készül, és mi sem fogjuk elhallgatni.

Bónuszként nézzetek remek werkfotókat Glódi Balázs lencséjéből:

Published December 18, 2020.