Electronic Beats Hungary

Hallgasd itt a Telekom Electronic Beats Hungary válogatását!

BRÉKING! UPDATE!! FIGYELEM!!! Most már 2022 van, ez a cikkünk régi, időközben már a második válogatásunknál járunk. Klikk ide a részletekért, mert nagyon úgy tűnik, hogy a hazai tehetség továbbra is utat tör magának.

Túlzás nélkül történelmi naphoz érkeztünk: megjelent az első zenés kiadványunk a Selected Sounds kiadó segítségével. Ilyet a Telekom Electronic Beats eddig még nem csinált, de most már igen, és nagyon boldogok vagyunk tőle. Aki ismeri a projekt hátterét, hiszen egy ideje már írunk róla a felületeinken, az simán görgessen csak lejjebb, neki máris kellemes zenehallgatást kívánunk 🙃 – aki viszont nem ismeri, annak röviden összeszedjük a tudnivalókat.

Mi van ezen a három lemezen?

30+1 tehetséges hazai alkotó trekkje, Pécstől Orosházáig, Miskolctól Nagykanizsáig, Mátészalkától Budapestig. A POPPING nevű lemezen friss, előremutató popdalok kaptak helyet, a CLUBBINGon az éjjeli táncparketteket célzó trekkek, az XPERIMENTING pedig a kísérletező kedv, a minden irányba elágazó elektronikák terepe.

Miért akartunk válogatást megjelentetni?

Mert a koronavírus gyilkos mód megroppantotta a zenei életet, megpörgette a feje fölött, aztán a földhöz vágta. Mi viszont a járványhelyzetben is szerettük volna támogatni azt az alkotni vágyó és az alkotásokra nyitott közösséget, amiről és amihez egyébként is szóltunk az elmúlt években. Arra gondoltunk, egy ilyen tripla válogatás számos különböző előadónak nyújthat segítséget többféleképpen is a későbbiekben.

Hogyan lehetett felkerülni rá?

Pályázni kellett egy-egy zenével, amiket végül a zsűri több körben értékelt. A zsűrit egyrészt a Telekom Electronic Beats hazai csapata alkotta, másrészt mindegyik kategóriának volt egy dupla szavazattal rendelkező külsős zsűritagja is. Sajó Dávid zenei újságíró a pop, az Aktrecordsos Kántor István “Isu” a klubzenei, az EXILES kiadó alapítója, Kolbenheyer Erik pedig a kísérleti zenei kategória értékelésébe szállt be. Éjszakákba forduló délutánokon át futtattuk az eszmét, vitatkoztunk elementárisakat, míg végül összeálltak a fejünkben az egyes lemezek. És nem volt könnyű dolgunk, mert hatszáznál több pályamű érkezett be.

És akkor jöjjön a teljes hangzóanyag, amitől olyan nagyon boldogok vagyunk, és reméljük, sok más embernek is okoz majd felhőtlen perceket – sorban a POPPING, a CLUBBING és az XPERIMENTING albumok a SoundCloudon:

És a Spotify-on:

Mi van azzal a videóklippel, és hol látható?

Úgy döntöttünk, egy induló mindenképpen kap tőlünk egy grátisz klipet is. Ő lett Szalai Patrik, a húszéves, ferihegyi reptéren dolgozó, már-már lehetetlenül szerény zalai srác, aki FŐZELAKE néven kezdett zenéket írni egy szál iPhone-non a vírushelyzet legnyomasztóbb, bezárkózós napjaiban, amikor a barátai is leléptek a közös albiból, és teljesen magára magadt Óbuda mélyén. Popos trapje, vagy trap-es popja, a Melankólia Club olyan húrokat pendített meg és tapadt bele a füleinkbe, hogy nem volt kérdéses: ő a győztesünk.

A klip pedig egészen pontosan itt és most nézhető meg először:

Errefelé találjátok meg a lemezeket a többi platformon is:

POPPING 👉 Spotify / SoundCloudDeezer / Google Play / Apple Music / Bandcamp
CLUBBING 👉 Spotify / SoundCloudDeezer / Google Play / Apple Music / Bandcamp
XPERI 👉 Spotify / SoundCloudDeezer / Google Play / Apple Music / Bandcamp

Egyébként ebben a cikkben jelentettük be a nyertesek és különdíjasok névsorát, és itt mesélte el a szakmai zsűri, hogy milyen szempontokat figyelt az értékelések során. A klipnyertes FŐZELAKE-ről itt lehet megtudni többet, itt nézhető meg pár werkfotó a videó készüléséről, itt szólaltak meg további, a válogatásra felkerült producerek, itt kérdeztük a MagentaKraft különdíjas, 22 éves Franciskadalmát, a válogatásról végül egy hajszál híján lemaradt, de shortlist-es zenészeknek képzést nyújtó imPro School vezetőivel pedig itt interjúztunk.

Published August 17, 2020.