Electronic Beats Hungary

Berger Dalma egy embermentes világból jelentkezik be

DB Armitage szólóprojektjével, aminek itt az első dala.

 

Ugyan a magát (egyébként borzasztó találóan) goth-tron zenekarként kategorizáló Volkova Sisters 2019 végén bejelentette saját halálát, azt aligha gondolhatta bárki, hogy a csapat nyughatatlan, már jóval régebb óta a sötét zenei energiák feszített víztükrén korcsolyázó frontembere csak úgy búcsút int a dalírásnak.

Berger Dalma ma már DB Armitage, még mindig Kelet-Londonban él, és még mindig mélyről merít, leginkább a nyolcvanas évek darkwave-jéből, ami első dalában organikusan keveredik viszonyba saját összetéveszthetetlen hangjával. Az Old Bones az elengedésről szól: azt az érzést ragadja torkon, amikor elhagyjuk régi önmagunkat, mert már nem lehet kikerülni a változást. A szöveg David Bowie Space Oddityjének parafrázisa, Major Tom fejében járunk, hallgatjuk a gondolatait, miközben űrhajója elhagyja a Föld bolygót.

A szintén az angol fővárosban élő, szintén magyar Wanda Martin divatfotós által – New Yorkban, Tokióban, és persze Londonban – forgatott klipben egy disztópikus világ nyílik meg, sőt, annak is a perifériája, ahol főhősünk üres terekben lejti rituális táncát. Mindhiába, mert a jövő egy kicsit sem lesz tisztább.

A dal egyébként átütően reflektál ezekre a bénító hónapokra, de ezt Dalma sem tagadta, miután rákérdeztünk.

“Jelenleg az angol zenei szakma is teljesen áll, gyakorlatilag március óta. Nagyon sok művész kényszerül elhagyni Londont, mert gyakorlatilag egyről a kettőre vesztette el az állását, nekem is sok barátom költözött, vagy haza a családjához, vagy ki a városból, ahol olcsóbban talál lakhatást. Az itteni kormány többet segít egyébként, mint otthon, és a szabadúszó kreatívoknak is vannak opcióik különböző segélyekre, de sajnos a londoni bérleti árak nem esnek akkorát, hogy rentábilis legyen hónapokat várni, hogy majd beindul valami. Én sokat gondolkodtam, hogy egyáltalán érdemes-e megjelentetni bármit ebben az időszakban, de azért döntöttem így, mert

ez a szám elég jól reprezentálja az általános hangulatomat erről az egészről, a felvételek is ebben az időszakban készültek, 

így viszont olyan helyeken is tudtunk forgatni, ahol egyébként nagyon sok pénzbe került volna. Az egyedüli problémát a rendőrök jelentették, de szerencsére megúsztuk anélkül, hogy bevittek volna.”

DB Armitage-ot itt lehet kezdeni követni a Facebookon, és itt az Instagramon, a debütdal pedig innen ingyenesen tölthető.

Published November 27, 2020.