A Planet Mu-nál jelenik meg Lázár Gábor új lemeze, itt a klip a címadó trekkhez

Június 26-án száll bele a nyári hőségbe a ravedekonstrukciós folytatás.

Szavak: Unger András
Fotók: Szombat Éva

Lázár Gáborról (majdnem same in English: Gábor Lázárról) már egy éve, a róla forgatott EB.TV epizódunk kapcsán is megírtuk, hogy 2018-as Unfold című nagylemeze egyértelműen új fejezetet nyitott a magyar határokon túlnyúló karrierjében: a korábbi, haverjai szerint “hallgathatatlan” zenéit odáig mutálta, hogy ravaszul elindult a klubok villódzó stroboszkópjainak irányába, miközben nem volt hajlandó sem a könnyen táncolhatóság könnyen pénzre váltható receptjét kidolgozni, sem a tovább bonyolítás csapdájába esni. Az eredmény egy 38 percbe csomagolt anyag lett, alig pár, végtelen terekbe pörölyként belecsapó hangból álló zenékkel, amik mégis úgy – egyszerre végletesen vegytisztán és ütőképesen – szólaltak meg, hogy olyat még senki nem hallott ezelőtt. És mégis lehetett rá derékból hajlongani, és pillanatok alatt ledobni fél kiló verejtéket.

A folytatás pedig a szemünk előtt hever, itt van ugyanis a közelgő új album első zenéje, ami tartja ezt a formulát, az alkotó szerint a teljes lemez “hasonló zenei megoldások, grafikai és tipográfiai kalandozások, nyílt és rejtett összefüggések rendszere, viszont az Unfoldhoz képest most sokkal személyesebb hangot üt meg.”

A kapcsolódó videót a Borsos Lőrinc művészpáros (Borsos János és Lőrinc Lilla) kreálta meg a címadó tételhez. Ők eredetileg egy komolyabb terjedelmű kollaborációba kezdtek volna a zenésszel, úgy tervezve, hogy minden számhoz készül egy alkotás, installáció, ebből pedig lett volna egy kollaboratív kiállítás április végén Kassán, de a járványügyi helyzet ellehetetlenítette a törekvéseket. De minden rosszban van valami jó, így végül egy videó formájában ütköztették az elképzeléseiket.

“Kozma Dani tipográfiájának konkrét és dinamikus formavilágból könnyű volt kiindulni, mert kapcsolódott egy korábbi projektünkhöz, amiben hasonló formai patternekkel legóztunk.

Így játszottunk el a számcímből származó O betűvel, egy mágnes segítségével vasport tárgyasztalon mozgatva.

Bízunk benne, hogy lesz alkalmunk bemutatni a többi, eddig terv szintjén létező melót is majd szeptember környékén a Vunu galériában, mert egészen újszerű kollaboratív élmény ez számunkra” – mondták el megkeresésünkre Borsos Lőrincék, akik egyébként tavaly tavasszal a Hotel Budapestes bulinkon is megingatták a valóságot, hiszen azon művészek közé tartoztak, akiket felkértünk, hogy alakítsanak át egy-egy hotelszobát a legendás-hengeres budai Körszálló legfelső szintjén.

A Source című lemez artworkje egyébként így néz ki, elöl-hátul:

 

Nyilván nem hagytuk békén Gábort addig, míg el nem mondta, hogyan hozták tető alá a Planet Mu-s sztorit, hiszen nem sűrűn fordul elő, hogy valaki Magyarországról csak úgy beejtőernyőzik a világ egyik legfontosabb szabadszellemű-kísérletizenei kiadójához.

“Már 2017-ben szó volt a kollabról, épp az Unfold utolsó számain dolgoztam, de az időzítés miatt úgy jött ki, hogy annál a kiadónál jött ki a lemez, akiknél eddig is megjelentettem, a Death Of Rave-nél. Amikor az új albumon kezdtem dolgozni, és már volt két-három szám, elküldtem Mike Paradinasnak, hogy az időzítés ne szólhasson közbe. Rákattantak, és már úgy fejeztem be az albumot, hogy eléggé biztos volt: náluk fog kijönni. Aztán mikor elkészültem a lemezzel, Mike átküldött egy szerződést…”

Június 26-ot véshetjük is be a kalendáriumba, filofaxba, reminder appba.