Electronic Beats Hungary

Az ambient atyja, Brian Eno lemezjátszót dizájnolt

Ha az elmúlt 50 évben volt néhány dal, ami tetszett neked, akkor azok között nagy valószínűséggel akad legalább egy, amire hatott a csodaalbumokat író Brian Eno munkássága. Eno zenészként, képzőművészként, és stúdióban felügyelgető producerként is elcsiszolhatatlan nyomot hagyott a művészvilágon, olyanokkal dolgozott együtt, mint David Bowie, Harold Budd, a Talking Heads-frontember David Byrne, a Depeche Mode, Laraaji, a U2, a Coldplay, Grace Jones, Damon Albarn, de neki köszönhetjük a Windows ’95 becsengető hangját, az eredeti ’84-es Dűne soundtracket, de írt zenéket Drake Netflixes sorozatához, a Top Boyhoz, és még istentelenül sok közreműködést tett le az asztalra – nem viccből neveztek el róla egy aszteroidát sem.

És úgy tűnik, Eno alkotóvágya tényleg egy feneketlen kút: ezúttal a londoni Paul Stolper galériával való együttműködés eredményeként egy ötven darabra limitált akril lemezjátszó formatervezésében vett részt, amibe LED-ek vannak beépítve, amik az egész szerkezetet különböző színekkel világítják meg.

Az alap és a tányér is különálló izzórendszerrel rendelkezik, így mindkettő más-más árnyalatban világít, az éppen játszott zenének megfelelően.

“A belőle áradó fény kézzelfogható volt, mintha egy párafelhő fogságába esett volna. Hosszú ideig ültünk és néztük a fény fizikai jelenlétének teljesen új élményét”

– mondta Eno a közös alkotásról, amiből kitűnik, hogy ő még 73 évesen is képes ilyen őszintén rácsodálkozni a dolgokra (vagy csak bitang jó a sajtósa – ezt már nem tudjuk meg).

Mindegyik lejátszó a művész aláírásával és az egyedi gyártási számával van ellátva, innen már nem nehéz kitalálni, hogy nem éppen egy első lemezjátszónak vagy könnyed karácsonyi ajándéknak lett kitalálva, alighanem szélesre kell tárni a folyószámlánk kapuját, hogy kivegyük belőle azt az összeget, amibe egy ilyen kerül. De ha valaki most mégis azonnali szerelembe esett, attól nem vonjuk meg a vásárlás lehetőségét – igaz, először egy formot kell kitölteni, és még ekkor sincs szó árról. Sok szerencsét 😉

Aki pedig a mi aktuális ambient válogatásunkba mélyedne bele, annak erre tessék 👇💫✨

Published December 15, 2021.