Electronic Beats Hungary

A koncerttermeket úgy is fullra lehet pakolni, hogy egyetlen ember se fertőződjön meg

Erre jutott egy friss kutatás.

Nem először nézik meg Németországban, mi a helyzet a kilélegzéssel nagy, zárt terekben. Tavaly augusztusban a Halle Egyetem kutatói végeztek el egy a kísérletet, aminek során 1400 önként jelentkezőt ültettek be a lipcsei Quarterback Immobilien Arénába, és rakták fel a színpadra Tim Bendzko német popénekest, hogy végül arra jussanak: az ilyen tömegrendezvényeknek “alacsony, vagy nagyon alacsony” a rizikófaktora, ami a vírus továbbadásának esélyeit illeti.

Az újabb tanulmány már gyakorlatilag teljesen kizárja a COVID-19 fertőzés kockázatát a zenei helyszíneken, amennyiben maszkokat és megfelelő szellőzési rendszert biztosítanak a tömeg számára. Ez persze elkerülhetetlen: óvintézkedések mindenképpen kellenek.

A végső tanulság azonban magáért beszél: teljesen értelmetlen leplombálni, reteszre zárni az ilyen helyszíneket.

“A koncerttermek és a színházak nem a fertőzés helyei”

– ezt maga Dr. Raphael von Hoensbroech, a Konzerthaus Dortmund igazgatója mondta ki a kutatás alapján, amit a Fraunhofer Heinrich Hertz Institute végzett el a német Szövetségi Környezetvédelmi Ügynökség támogatásával, meg egy hight-tech próbababával, ami az emberi légzést volt hivatott szimulálni az 1500 férőhelyes teremben, maszkkal, illetve anélkül. A részecskék mozgását három különböző dátumon is megfigyelték, majd elemezték.

A PDF formátumban itt letölthető és végigolvasható beszámoló egyértelműen kimondja: folyamatos frisslevegő-utánpótlással (amit a már létező ventilációs rendszer képes volt ott biztosítani) és orr-száj eltakarásával “aeroszolos átvitel révén a fertőzések kockázata szinte a nullával egyenlő.”

Sőt, a hivatalos kutatás odáig ment, hogy ha sakktáblaszerűen ültetik le az embereket, tehát senki előtt nincs másik koncertnéző, akkor még maszkra sem feltétlenül lenne szükség.

Végül, von Hoensbroech következtetése: “Az elmúlt hónapok megmutatták, hogy tudományosan alapokon kell nyugodnia a döntéshozatalnak. Tanulmányunkkal azt akarjuk biztosítani, hogy a koncerttermek és a színházak ismét elegendő közönséget engedjenek be, amikor újra megnyílnak.”

Published January 19, 2021. Words by Unger András.