Electronic Beats Hungary

Csak így lehet megmenteni 2021 fesztiválnyarát

A brit zeneipar érdekeit képviselő UK Music megosztotta legfrissebb éves jelentését, amiben a szervezet vezetője, Jamie Njoku-Goodwin mondja el, mit gondol a zeneipar jövőjéről és teendőiről a második koronahullám derekán. Apró érdekesség, hogy a dokumentum azon a napon jelent meg, amikor Angliában életbe lépett az újabb lockdown-szigor.

Kulcsfontosságú elemként hangsúlyozza a jelentés annak elengedhetetlenségét, hogy a kormány célzottan a hóna alá nyúljon a zeneiparnak, csökkentsen áfakulcsot a jegyárakon, és tolja át a 2020-ra befizetett fesztiválos licenszdíjak érvényét 2021-re. Összességében azt írja,  hogy állami szerepvállalás nélkül nem fog menni a szekér (ne felejtsük, ugyan most az angol zeneiparról beszélünk, de az itt elhangzottak jó része vonatkoztatható a teljes nemzetközi színtérre.) Njoku-Goodwin arra is felhívja a figyelmet, hogy a vakcináció megkezdése még messze nem jelent zöld lámpát, és kellő biztosítékok hiányában a következő nyár sem mehet még teljes gőzzel, sőt.

Amikor még mehettünk félgőzzel mi is

a zeneipar kulcsszerepet fog betölteni a pandémiát követő gazdasági és kulturális újjáépülésben,

ezért mindenkinek elemi érdeke, hogy ez a szektor talpra álljon – mondja Njoku-Goodwin, és ehhez mi csak sűrűn bólogatni tudunk: a “zene nélkül mit érek én” alapkérdése sosem volt ennyire húsbavágóan igaz és átérezhető. (Egy 2017-es amerikai kontrollált kutatás szerint a hospice-páciensek 96 százaléka pozitív reakciókat adott a zenei terápiára, a MIND nevű jótékonysági mental health szervezet felmérése szerint pedig a dopaminszint 9 százalékkal ugrott meg azoknál az önkénteseknél, akik zenét hallgattak.)

Szó esik továbbá arról, amit a németországi koronavírusos koncertkísérlet is igazolt (erről itt írtunk), ami szerint a szellőztetés, légkeringetés extra nagy súllyal esik majd latba a jövőben, már csak azokra a vírusokra tekintettel is, amik még nem is léteznek. Nem tudhatjuk, milyen világjárvánnyal kínál meg minket a sors ismét, de az biztos, hogy mindenképpen teljesen át kell alakítanunk azt, ahogyan szórakozunk.

Mindeközben – legalábbis Angliában – miniszterek már nyíltan beszélnek a tavaszi újraindulás ígéretéről, és arról, hogy az oltás és a gyorstesztek keresztmetszetében az év közepére már eljöhet a nagyméretű események feltámadása.

Aki elolvasgatná a teljes jelentést, ami komoly számszerűsített statisztikákkal is szolgál a brit zeneiparra, az ide kattintson.

Published January 10, 2021.