Electronic Beats Hungary

Meglepő (?) eredménnyel zárult a német koronavírusos koncertkísérlet

Még augusztusban végezték el a Halle Egyetem kutatói a kísérletet, aminek során 1400 önként jelentkezőt ültettek be a lipcsei Quarterback Immobilien Arénába. Persze szigorúan maszkban. A színpadon Tim Bendzko német popénekest léptették fel.

A Restart-19 névre keresztelt mutatványnak most megszülettek az eredményei. Röviden a lényeg: az elemzés szerint ezeknek a tömegrendezvényeknek “alacsony, vagy nagyon alacsony” a rizikófaktora, ami a vírus továbbadásának esélyeit illeti. Ehhez persze az is kell, hogy a szervezők biztosítsák a megfelelő szellőzést, a szigorú higiéniai protokollok betartását és a korlátozott létszámot.

“Nincs érv amellett, hogy ne legyen ilyen koncert” – mondta egy interjúban Dr. Michael Gekle, a szakembercsapat vezetője.

A kutatók megállapították, hogy a szellőzés különösen fontos változó a koronavírus terjedésének korlátozásában. A tíz órás kísérlet során különböző körülményeket teszteltek, az egyikben például légfúvókákkal friss levegőt nyomtak végig az arénán. Amikor ezt nem tették, csak felülről engedték be a levegőt, akkor a számítógépes modellezés azt találta, hogy tízszer akkorára megugrik egy fertőző egyén fertőzőképessége.

Dr Gekle szerint azt sejtették, hogy a ventiláció fontos tényező, de azt nem, hogy ennyire.

Ezen túl kimutatták azt is, hogy a társas érintkezés a legintenzívebb a koncert szüneteiben volt (ezzel modellezték azt, amikor az emberek elugranak sörért), illetve akkor, amikor a közönség bevonul a helyszínre. Itt tehát újabb utak nyílnak a veszélyfaktor csökkentésére, például a több bejáraton át terelés.

A kísérlet komoly jelentőséggel bír ebben a furcsa korszakban, amikor a legtöbb országban a járványhelyzet miatt nem járhatnak már úgy az emberek szórakozni, mint régen (esetleg sehogyan sem), olyan nagy fesztiválok szervezői, mint a Glastonbury és Primavera kifejezetten figyelik is az ilyen jellegű kísérleteket – ugyanakkor, ahogy a New York Times is rámutat, többen kételkednek az eredményekben, mondván, azt meg kell ismételni, hogy biztosra lehessen mondani a koncertek biztonságát.

Published November 05, 2020.