Electronic Beats Hungary

Videójáték-evolúció: a Fortnite a járványhelyzetben igazi koncerthelyszínek babérjaira tör

Travis Scott virtuális fellépése csak a kezdet volt.

A koronavírus-járvány első hullámának heves tajtékozása közepette, éppen akkor, amikor Magyarországon is kijárási korlátozás volt érvényben, tehát 2020 áprilisában a hagyományos kereteiből kiforgatott (t)rapzene szupersztárja túlzás nélkül élete koncertjét adta. De nem egy színpadon, élő tömeg előtt, hanem a legnépszerűbb lövöldözős-építős-túlélős játékában, a Fortniteban. Travis Scott felhőkarcoló méretű avatárját egy meteor durrantotta bele az online kalandparkba, ahol aztán belekezdett a koncertbe, a játékosok hozzá képest eltörpült karaktereinek figyelmétől kísérve.

Nem ez volt az első ilyen esemény a játékban: az EDM-huszár Marshmello tavaly már “fellépett” a Pleasant Park nevű, valóságban nem létező területen, a dropoknál az égbe lőve az erre alighanem tisztességgel beőrülő játékosokat. Így:

A rapper kreatív csapata viszont a sztratoszférába emelte a tétet: az esemény félmeztelen, kipattintott virtuálhőse ide-oda teleportálgatva, lakótelep méretű Air Jordanében a rajongók által szinte követhetetlenül lépegetve, aztán kiborggá alakulva, majd az egész világot víz alá merítve szédítő élménnyel terített be mindenkit, aki kíváncsi volt a performanszra, márpedig ők nem voltak kevesen: 12 millióan nézték végig a premiert.

Ezt is iderakjuk, ha nem látta volna valaki, érdemes ráindítani:

De a java még csak ezután jött. Szeptember elején bejelentette a játékot a világra szabadító Epic Games, hogy koncertek komplett szériáját hozzák el a Fortnite-ba (és ugyan mi mást is tennének két, Magyarország lakosságával megegyező mennyiségű ember érdeklődését felkeltő esemény után), a cég globális partnerkapcsolatokért felelős vezetője, Nate Nanzer pedig egyenesen azt nyilatkozta, hogy

Ez egy turnéállomás. Mostantól, ha turnén vagy, ezt is be akarod majd iktatni.

Hozzátette, szerinte azért akarhatja majd ezt bármelyik popelőadó, mert így olyan közönséget érhet el, amit egyéb utakon talán sosem tudna.

Hogy a Fortnite végképp egyértelműsítse a tényt, miszerint új piacra pozicionálja magát, az Epic külön – persze koronabiztos – stúdiót épített Los Angelesben koncertcélra, Dominic Fike már innen zenélt a közönségének. És bár ezek az események értelemszerűen sosem fogják hozni egy igazi, sokezer emberes koncert együtt hullámzó, közös kipárolgásos, test-test ellen pogózós, dobhártyabedöntő, szemkiverető élményét, hoznak helyette valami mást: olyan túlvilági settinget, amiben bármi megtörténhet. És akkor ott van még a Fortnite 350 milliós tábora, aminek jelentőségét aligha kell magyarázni.

Vitán felül áll, hogy fogunk még érdekes alternatívákat látni a rajongókat és a fellépőket egymástól elválasztó vírusszituáció áthidalására. Ami, ha sokáig fennmarad, akkor abban is biztosak lehetünk, hogy a Fortnite lépése (és az autósmozik mintájára indult koncertek, az online dj streamek, az ülős klubbulik) csupán a kezdetet jelentik.

Published September 24, 2020.