Electronic Beats Hungary

Szelektor: na de milyen zenéket hallana szívesen a zsűri?

Bárki és bármilyen zenével indulhat az április 10-ig tartó pályázatunkon, ez az alapvetésünk. De azért megkérdeztünk néhány zsűritagot, hogy ők milyen hazai zenéket vinnének biztosan a shortlistre.

Március közepe óta zajlik a Telekom Electronic Beats Szelektor pályázata, amire mindenféle izgalmas és eredeti zenéket várunk, hogy végül majd egy háromlemezes válogatáson adjunk nyomatékot a ténynek, hogy Magyarországon bőven vannak rejtett tehetségek, akik adott esetben máshol nem tudnak megnyilatkozni, vagy széles körben bemutatni a produkciójukat.

Az elmúlt napokban felénk irányzott üzenetek alapján azonban azt is látjuk, hogy sokan bizonytalanok, milyen zenét küldjenek be – ezért megkértük a zsűrit, dobják be pár kedvenc hazai trekkjüket, és mondják el, miért favorizálják azt, hátha ez motivációt adhat.

SOLÉRE

“Számomra FILO-tól a Lőjél fejbe nagy kedvenc. Szeretem, hogy nyers, mégis tele van a szöveg olyan képekkel, amik elgondolkodtató irányba viszik a dalt. Dallamilag abszolút populáris, hiper catchy refrénnel. A trendi trapes alap pedig még úgy is tetszik, hogy nem feltétlenül szeretem, ha valaki csak trendi dolgokat használ a dalai prodjában” – mondta nekünk a POP kategória egyik zsűrije, Solére, és hát nem tudunk vele vitatkozni:

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube’s privacy policy.
Learn more

Load video

TOLO

A gyújtópontjába a villódzó táncparketteket helyező CLUB kategória egyik ítésze lesz a LavaLava-főnök Tolo, akit most, saját kiadójuk indulásának és kisezer másik történés közepette sikerült elkapnunk egy szóra, de nem sokat kellett gondolkodnia, milyen zenét dobjon be a kalapba, és miért: a Freakyhouse kollektívából ismert Fiel Tomitól választott egy house-tételt. “Tökéletes vibe, szép harmóniák, pro sound design. Remek a repetitív és a melodikus elemek aránya” – sorakoztatta érveit, aztán rohant tovább egy újabb partikulturális meetingre a belvárosban.

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube’s privacy policy.
Learn more

Load video

LAU

Lau szintén ebben a kategóriában fog zsűrizni, ő CT Kidobótól ajánlott meghallgatásra egy dolgozatot. “Ez a track elemeit nézve viszonylag egyszerű. Végig ugyanaz a bass line szól, ami első hallgatásra talán fel se tűnik, mert folyamatosan alakul, a sound különböző részleteit kicsavargatva kifejezetten katarktikussá téve a számot. A ritmikai változások pedig ráerősítenek a bassline hatására” – mondta, mi pedig elfogadtuk az érveit.

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube’s privacy policy.
Learn more

Load video

De ezen túl még pro tippekkel is érkezett az indulóknak: “figyeljetek a struktúrára, az egyszerű, de frappáns felépítés csodákra képes, arról nem beszélve, hogy dj friendly-vé teszi a tracket. Ehhez egyébként ajánlom akár ghost track használatát, vagy szimplán a váltásokat 4-8-16-32-64 ütemenként. Amit szintén figyelni es keresni fogok, az a különleges es egyedi hangzás. Nem várom, hogy már teljesen kifejlett hangú munkákat halljak, de ha visszahallgatjátok CT Kidobó régi darabjait, már azokban is elcsíphető az a bizonyos rá jellemző hang, ami az évek során polírozódott.”

IAMYANK

Yank barátunk, az elektronikus zenei tehetségeket tanító-gondozó imPro zenesuli vezető oktatója rögtön két számot is behajított a kalapba, megmutatva, hogy az EXPERI kategóriában aztán tényleg minden mehet. “Ez itt remek példa arra, hogy hogy lehet megszabadulni a könnyűzenében leggyakrabban használt rutinok tévesen szabályként értelmezésétől, és hogy milyen egyedi élményhez juttathatja így a szerző a hallgatót.”

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube’s privacy policy.
Learn more

Load video

“ZSÜJA Space Bird-je pedig gyönyörű, letisztult texturális kísérletekből épül fel. Szintén arra példa, hogy dúdolható dallamok, de még akár dob nélkül is lehet tartalmas zenei anyagot létrehozni.”

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube’s privacy policy.
Learn more

Load video

ANDRIS (TEB)

A Telekom Electronic Beats csapatából zsűriző, az electronicbeats.hu-t főszerkesztő Unger András is választott két, egymástól teljesen eltérő művet, elsőként egy reppes tételt Gegétől, bocsánat, 6363-től, azzal indokolva tettét, hogy “kevés jobb dolog történhet a magyar könnyűzenében, mint amikor valaki megtalálja a hangját, majd pedig látványosan lubickolni kezd az így bedurrantott kreatív univerzumban, a saját játékszabályai szerint. Gege, ha nem ide születik, akkor már a hiphopnak új perspektívákat kölcsönző Stones Throw kiadó istállójában rúgná a port, de szerintem az is bőven fasza, hogy magyarul hinti ránk a költői képeket.”

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube’s privacy policy.
Learn more

Load video

“A Dalmata Daniel ukrajnai menekülteket segítő válogatásáról leemelt Kőbánya3000 darabot raknám még ide abból a megfontolásból, hogy nagyon szeretnék hallani új figurákat erről a leginkább Rotterdam-Hága-Amszterdam főtengelyen mozgó, dark hangulatokban koszolódó, súlyos vasakból kitekert vonulatról, ami egy ideje már megjelent az itthoni kisstúdiókban is. De nem eléggé!”

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube’s privacy policy.
Learn more

Load video

Megjött a kedved? Jelentkezz itt!

Published April 04, 2022.