Electronic Beats Hungary

BÖBE: “a pályázatnak hála bátran mertem kísérletezni”

Zenei pályázatunk tavalyelőtti, első felvonásán Szécsi Böbe volt az egyik olyan, a végső válogatásra felkerült győztes, aki alatt szépen meggyulladtak a rakéták: három single, számos kollab, számolatlan koncert és egy Glamour Women Of The Year év énekesnője jelölés is befigyelt azóta. Megkérdeztük pár dologról, hátha elindítja a bizonytalankodókat a beküldés bátor tette felé.

TEB: – Hogy érzed, a megjelenésed a lemezünkön komolyan belejátszott-e abba, hogy belendült a karriered?

BÖBE: – Abszolút szerepet játszott benne. Mindig is érdeklődtem a producerkedés felé, csinálgattam is magamnak demó hangszereléseket, de sosem voltam elég bátor ahhoz, hogy teljesen önállóan rakjak össze egy-egy dalt. A pályázatnak és az ott kapott pozitív visszajelzésnek köszönhetően aztán már bátran mertem kísérletezni ezen a téren, és így, hogy nem függtem senkitől, sokkal hatékonyabban tudtam dalokat írni és kiadni – és így az egyik legfontosabb mérföldkőnek a debütáló nagylemezem megjelenését mondanám. De a szívemnek nagyon kedves projekt volt a Telekom Krafttal történt együttműködésem is, ahol Csorba Lócival és a mesterséges intelligenciával karöltve megalkothattuk a Kraft dalát, amiben elsősorban produceri minőségben vettem részt.

TEB: – Hogy nézett ki nagy vonalakban a nemrég megjelent debütáló albumod összerakása a nulláról, hogy nem csak énekeltél, de már a zenéket is teljes egészében te írtad? Mennyiben volt ez más a korábbi szerepvállaláshoz képest?

BÖBE: – A lemez munkálatai bő egy évig tartottak. Egy dal váza általában akár egy nap alatt meg tud születni, viszont szeretek “pepecselni” a hangszerelésen, így inkább az tartott több ideig, hogy kibontsak egy-egy ötletet és finomítsak rajtuk. Sokkal szabadabban tudtam így alkotni mint korábban. A szólóprojektem első kiadott dalainál még más producerekkel dolgoztam (Mongoose, Kosztyu János, William Robertson, AnnaElza), nagyon szeretem azokat a dalokat is és elégedett vagyok velük, de a lemez különösen kedves lett a szívemnek, mert – bár még van hova fejlődnöm produceri téren – azt érzem, hogy egy tök önazonos anyag lett belőle.

TEB: – Milyen új helyzeteket, felismeréseket eredményezett az, hogy a saját kezedbe vettél mindent?

BÖBE: – Hmm, talán megbizonyosodtam róla, hogy mennyire szuper, ha az ember gátak nélkül tud alkotni. Persze mindig jó, ha van egy másik fül, aki képes véleményezni a készülő trackeket (ez nálam is megvolt a lemezmunkálat során), de alapvetően elég nagy luxus az, amikor a szobád kényelmében tudsz összerakni egy lemezt, nem vagy senkire ráutalva, és szabadon tudsz szárnyalni.

TEB: – Kis szakmázásként elmondod, hogy néz ki most a setupod, illetve a munkamódszered?

BÖBE: – Mostanában újítottam be rendes felszereléseket. Fun fact, hogy a lemez dalainak hangszerelését teljes egészében a Macbookomon, mindössze egy AKAI mini midi billentyűzet segítségével raktam össze. Azóta bővült a házi stúdióm, ha lehet így nevezni: egy Yamaha HS5 hangfal szett, rendes hangkártya, Shure MV7 mikrofon, Novation Launch Key és egy Audio Technika ATH-M50X füles a jelenlegi felállás. Így már tényleg profi körülményeim vannak az alkotáshoz. Egyébként változó, hogy mikor hogy kezdek neki a dalszerzésnek: általában akkordkörök vagy egy énektéma van meg először, és ezeket bontom ki, de olyan is volt már, hogy egy hangminta ihletett meg, és abból indultam ki: a lemezen ilyen pl. a forbidden fruit című dalom.

TEB: – Alapvetően mi és kik inspirálnak téged?

BÖBE: – A személyiségemhez rengeteget hozzátettek a Belau zenekarral töltött turnék és utazások. Annyi helyet láttam a Balkán térségtől az USA-ig, és annyi féle emberrel, élethelyzettel találkoztam, hogy

biztosan nem az lennék, aki ma vagyok, ha nem éltem volna meg ezeket.

Már csak azért sem, mert rengeteg showcase fesztiválon jártam, ahol mindig figyeltem a szóló női előadókat, nagyon sok inspirációt szereztem ezekből az élményekből. Zeneileg jelenleg Noga Erez a nagy példaképem, de nagyon szeretem Sevdalizát, Lolo Zouai-t, Oliver Malcolmot, Labirinth-et, Bea Millert, Doja Catet és persze Billie Eilish is nagy kedvencem, de nagyon sokféle zenét hallgatok.

TEB: – Mit csinálsz egyébként akkor, amikor éppen nem zenét írsz? Nyilván kell néha a kiszakadás-fellélegzés kombó is, hogy újra újult erővel ugorj bele a sávokba 🙂

BÖBE: – Jelenleg a zeneiparban dolgozom a zenélés mellett, úgyhogy az életem nagyjából 90 százalékát ténylegesen a zene teszi ki. Egyébként imádom ezt, és nem is szeretném, hogy másképp legyen. Ha mégis van egy kis szabadidőm, akkor általában filmezek, felteszek egy arcpakolást és lelkiismeretfurdalás nélkül pihenek 😀

TEB: – Milyen tanácsod mondanál azoknak, akik indulnak az idei pályázaton?

BÖBE: – Elsősorban azt, hogy mindenképp jelentkezzenek! 🙂 Feltétlenül legyenek nyitottak az építő jellegű kritikára, és lássák meg a pályázatban rejlő szuper lehetőségeket, mert azok léteznek.

Ahogyan BÖBE is említette a cikk elején, a Kraft dalát ő hozta tető alá Csorba Lócival és egy mesterséges intelligenciával karöltve – a Telekom Kraft az alkotni vágyó fiatalokat célzó platform, ami magába foglalja a Debrecenben létrejött KraftLab alkotóteret és rengeteg olyan programot, pályázatot, amik lehetőséget adnak a feltörekvők számára, hogy kipróbálhassák magukat, fejlesszék önmagukat és ötleteiket. Ráadásul nem csak egy helyről van szó, hanem egy közösségről is, ami folyamatosan épül a különböző virtuális csatornákon. Érdekel a program? Itt olvass róla bővebben!

Published March 28, 2022.