Electronic Beats Hungary

Magyar lemezzel ukrajnai support: új Mike Nylons, Dalmata Daniel, Subotage

A tőlünk alig ezer kilométerre keletre történtek mindenkit sokkoltak, ugyanakkor hatalmas mértékű jótékonyságot eredményeztek kontinens-szerte. Aki teheti, segít, ahogy tud, és az elnyomott társadalmi csoportokért általánosan kiálló elektronikus zenei közösség most is az elsők között volt, ami a gyorsreagálást illeti. Sorra jöttek a charity-bulik és lemezek, amiknek a bevételei az ukrán menekülteknek mentek, és itthon is elindult ez a vonal.

És most újabb három megjelenésről számolhatunk be, amik után ugyancsak nem teszik saját zsebre a profitot a készítők. Íme:

Mike Nylons – Eneme III

A név mögött nem annyira rejtőzködő Borsos Janót (aki a Lőrinc Lillával közös képzőművészeti projektjével már jópárszor kényszerítette térdre Budapest szuggesztív-progresszív sokkterápiás alkotásokért rajongó közegét) egy korábbi albuma nyomán már felaggattuk az “emberállati őserő” jelzővel, és szerencsénkre ezt mostanra sem vetkőzte még le. Dark trap, barlangi zaj, fekete anyag, norvég blackmater after, de hagyjuk is a jelzős szerkezetezést, érdemes rámenni egy nyomasztóbb estén, úgyis akad ilyenből pár mostanában. Cserébe viszont az albumra épülő szombati esemény teljes bevételét a Budapest Bike Maffiának ajánlják fel, ami az ukrán menekültek megsegítésének frontvonalában teszi a dolgát.

Dalmata Daniel – Compilation for Ukraine

Magyarország legerősebb underground kiadója előtt eddig sem volt ismeretlen a támogatói véna (gyűjtöttek már a koronavírus által nehéz helyzetbe került Gólyának, de a Lahmacun Rádiónak is). Az ukrajnai helyzetre most is első körben reagáltak, a teljes februári bevételük felajánlásával, majd a márciusival is heti részletekben, hogy hamar odaérjen a pénz – friss válogatásuk pedig egy villám gyorsaságával jött létre, mert nem kellett kétszer kérni a megkeresett gépzenészeket, hogy adjanak remek trekkeket. Adtak. Ráadásul a masteringért felelős Anders Peterson ingyen lezavarta két nap alatt, hogy egységesen szólaljon meg a lemez, szóval igazi összefogás valósult meg. Aki ezt megveszi, a United Help Ukraine szervezetét támogatja.

Subotage – Final Freedom EP

A húsz éves pszichedeliktechno label, a Boshke Beats és az NVC kollektívából ismerhető Subotage egymásra találása nem mindennapi sztori. Utóbbi kisklambó korában szivacsként szívta fel a kiadó zenéit, ennek hatására szervezték meg első bulijaikat is, bő két évtizednyi inspirálódást követően pedig az – egyébként ukrán – kiadófőnök, Alex személyesen ismerkedett össze vele Ozorán, miután három órás szettje annyira bejött neki, hogy azonnal meghívta zenélni a panamai Tribal Gathering fesztiválra. Ebből a meghívásból egyébként egy sajátos világvégeműsor lett, mert mire Laci lejött a színpadról, a fesztivált körbezárta a katonaság, ugyanis kitört a Covid, a fesztivált pedig karanténzónává nyilvánították. Kettejük kapcsolódása itt azonban nem ért véget, hanem mára egy súlyosan trippeltető EP-ben öltött testet, aminek a jóval korábban megszületett címe a szomszédban történtek fényében új értelmet nyert – a profit pedig teljes egészében ukrán gyerekeknek megy az UNICEFen keresztül.

Még egy adalék az utóbbi release-hez: Rebák Tamás készít hozzá ugyanis egy négyrészes animációs kisfilmet, amivel végigkövethetjük egy furcsa főhős pszichedelikus utazását egészen a végső felszabadulásig – ennek előzetesét itt lehet megnézni.
UPDATE 04.25.
És megérkezett az első videó – a Children of Metroid című trekihez, csekk:
💙💛

Kövess minket itt is, ott is 👇

Published March 11, 2022.