Electronic Beats Hungary

“Meg kell erősítenünk a falainkat, nehogy szétnyomják majd az ötletek”

Kiadói pályázatunkon induló tíz ügyes, reményteli producer ingyen kurzust kap az imPro Schoolban. Iamyankot és Zsüdöt, a gépzenei iskola két vezetőjét faggattuk ki ennek örömére.

Nemrég elárultuk, kik kerülnek fel első, számunkra is sok izgalmat hozó válogatásunkra. Nagyon sok derék elektronikus zenei dolgozat érkezett be hozzánk, de mindnek érthető okokból nem tudtunk helyet biztosítani a hamarosan megjelenő triplalemezen. Megszavaztunk viszont jópár extra nyereményt: a MagentaKraft különdíj és a videoklip mellett tíz, hosszú ideig a versenyben maradt alkotó jövőbeli munkáját támogatjuk meg egy imPrós képzéssel – aminek kapcsán a most éppen tizedik (!) születésnapját ünneplő intézmény két vezetőjét kérdezgettük.

Telekom Electronic Beats: – Idén tíz éves az imPro, gondoltátok volna, hogy ilyen flottul meglesz ez a mérföldkő?

Yank: – Deák Ambrus (AMB) mesélte, hogy amikor alapította az iskolát, sokan nem kimondottan hittek abban, hogy Magyarországon van létjogosultsága egy ilyen specifikus képzésnek, de szerencsére ennek ellenére belevágott. Én nyolc éve hallgatóként csöppentem bele, és tapasztaltam, hogy az a közeg, amit ez a közös érdeklődés összehoz, olyan szociális élmény, amihez nagyjából csak a zenekarozós tapasztalataimat tudnám hasonlítani – annyi extrával, hogy szinte minden hallgatónak más az ízlése, de közös a célja. Szinte azonnal véglegesen bentragadtam. Visszatekintve talán ez az embereket összekapcsoló hatás az, ami elhozott minket idáig. Szerintem egyikőnk sem tudta, illetve tudja, mire számíthatunk a jövőben, de amíg van igény, addig mi nyomjuk a legjobb tudásunk szerint, ahogyan eddig is.

TEB: – Hogyan ünnepeltétek meg a jubileumot az aktuális diákokkal?

Zsüd: – Kissé rendhagyó szülinapozás volt ez, mivel eredetileg márciusban ünnepeltük volna, viszont a körülmények felülírták. A karanténidőszak miatt öt képzésünk is bizonyítvány-, illetve oklevélosztás nélkül ért véget, ezért úgy döntöttünk, hogy most összevonjuk ezeket az örömteli okokat a találkozásra. A bizonyítványok kiosztása után egy kerekasztal beszélgetés formájában Bali Dávid (HOTS), Horváth Renátó (Budapest Showcase Hub, Eastaste), Balla Gergely és Czakó-Kuraly Sebestyén (Platon Karataev) segítségével elemeztük a jelenlegi és az előttünk álló időszakot. Ezt követően pedig dj-szettek mellett beszélgettünk egy jót – elképesztően jó volt látni, ahogy tíz év évfolyamai vegyülnek. Mivel ennyien már bajosan fértünk volna el az imProban, hálásak vagyunk a Központnak, hogy helyet adtak az estének.

TEB: – Hogyan csapódott le bennetek ez az évtized, milyen fő tanulságok és meglátások szegélyezik az iskola eddigi útját?

Yank: – Ez a közösség a legnagyobb erő bennem a maradás mellett. Pusztán a létezése és az ilyen hosszas fennmaradásának ténye frissen tartja bennem a reményt, hogy

nem olyan rossz hely ez itt Európa közepén, mint amilyennek sokszor tűnik.

A hozzánk érkező évi kábé száz új hallgató nyitottsága, tenni akarása, áldozatkészsége, szemléletmódja újra és újra feltölti energiával a csapatunkat, ez egy elképesztően szerencsés dolog.

Az oktatói gárdánk szinte teljes egészében végzett hallgatóinkból termelődött ki, így öröklődik tovább a nyitott, támogató, de ugyanakkor konstruktívan kritikus attitűd is, ami szintén katalizátor a mindennapokban. Az egyik legegyszerűbb, de legfontosabb tanulság mégis az, hogy addig amíg a teljes csapat fejében az a fő cél, hogy kihozzuk minden hallgatóból a legjobbat és megmutassuk nekik mire képesek, addig nagy gond nem lehet.

TEB: – Tudnátok pár tehetséget nevesíteni, aki nálatok kezdte a hanghullámok bütykölését, és ma már elég komoly kreditekre tesz szert bármilyen fronton?

Zsüd: – Ahány diákunk van, annyi féle vízióval érkeznek, mi pedig örülünk, hogy ha hozzájárulhatunk, hogy egy-egy lépéssel közelebb kerüljenek a megvalósításhoz. Szóló előadóként nagyon büszkék vagyunk Saya Noéra, Biksi Gábor pedig már nem pusztán a Cloud9+ basszusgitárosa, hanem a Gainlab Studios állandó producere. Alkalmazott zenei vonalon Vozár Pétert tudnám említeni, akinek a trailer zenéit a legmenőbb blockbuster filmek előzeteseihez használják fel Amerikában. De fontosnak tartjuk hangsúlyozni, hogy a siker nem mindig hangos, és függ attól is, hogy mi a kitűzött cél.

Az is teljesen rendben van, hogyha valaki csak egy fáradt nap után szeretne egy jó beatet összerakni, liveozni a barátainak, vagy pusztán azért dalokat írni, hogy könnyítsen a lelkén – mi ugyanúgy szurkolunk ezeknek a sztoriknak is.

TEB: – Mit kapnak azok az előadók, akik imPrós kurzust nyertek a Telekom Electronic Beats kiadói pályázatára jelentkezésükkel?

Zsüd: – Figyelembe véve minden jelentkező tapasztalati szintjét, műfaji prefereciáit és jövőbeli terveit, egy teljesen egyedi képzést állítunk össze a nyertesek számára – sok gyakorlati feladattal és egyéni konzultációval is tarkítva. Ez egy nagyon izgalmas feladat számunkra is, hogy hogyan építsük fel ezt a tíz hetet úgy, hogy a lehető legtöbbet profitáljanak belőle az emberek, illetve reméljük, hogy a hard skillek mellett ugyanolyan erős közösséget kovácsolunk ebből a csapatból is, mint bármelyik másik képzésünk során.

Yank: – Az alapértelmezett felvételi metódusnál nem vesszük figyelembe a hallgató korábbi munkáit (vagy annak hiányát), ebben az esetben a nyereményjellegből adódóan általunk kifejezetten izgalmasnak tartott munkák alapján kerültek be a pályájuk kezdetén lévő alkotók. Ez szerintem önmagában garantálja, hogy szikrázni fog a levegő, és meg kell erősítenünk a falainkat, nehogy szétnyomják majd az ötletek és a lendület. Alig várjuk!

(Video kredit: Novation, Focusrite, Adam Audio)

Published August 04, 2020.