Electronic Beats Hungary

Mostantól Richie Hawtin bármikor a hangulatodnak megfelelően zenél neked

Plastikman, azaz Richie Hawtin nem először kerül szorosabb barátságba a technológiával. Csinált már olyat, hogy a saját fellépését engedte át egy mobilappban a rajongóknak, hogy azok kedvükre dekonstruálják a zenéket, de kreált Twitter csatornát is, ahol élő egyenesben lehetett követni, hogy mit játszik éppen a világ valamelyik dj-pultjában. Most pedig összedugta a fejét a mesterséges intelligenciával dolgozó appfejlesztő céggel, az Endellel, ami egy egészen izgalmas végeredménybe torkollt.

Az akár mobilra, akár laptopra letölthető Deeper Focus alkalmazás lényege az, amit suggal: tevékenységekre kapunk tőle zenét, konkrétan

a Plastikman-vízióba illeszkedő hangtájak tárulnak elénk, attól függően, hol tartózkodunk, milyen az időjárás, de még a szívverésünk is figyelembe van véve.

Én most itt vagyok a tizenharmadik kerületben, sütöget a nap, és az alkalmazás indításakor jelezte, hogy most délutáni energiacsúcs van, erre elkezdett nekem pulzálni egy finom minimál. Lejjebb görgetve láttam, hogy lehet váltani meditációra, rövid szunyára, elmélyült munkára, ingázásra, jógázásra és egyéb akciókra, a hallott zene pedig ennek megfelelően alakul.

Ahogy ebből a magyarázó videóból kiderül, az egyes sávokat és az alapvető zenei irányokat maga Hawtin kezdte írni és meghatározni, de aztán átengedte a projektet az AI-nak, és ez volt a legijesztőbb része a sztorinak – hiszen innentől nem az ő kezében volt a gyeplő, hanem a mesterséges intelligenciáéban, ami a hallottak alapján generálja tovább kreatívan a hangokat. De a tény, hogy az app létezik, és letölthető, hallgatható, azt mutatja: valószínűleg a detroiti minimálcár is elégedett a végeredménnyel.

Elég komoly érv továbbá az app letöltése mellett, hogy egy, a The Journal Of The Acoustical Society Of America szakfolyóiratnak szánt (egyelőre a lap által vizsgált) kutatás kimondta:

ezek a folyamatos soundscape-ek sokkal jobban segítenek a fókuszálásban, mint a hasonló céllal, de külön számokból összerakott playlistek.

És akkor végül mégegyszer: innen szerezhető be az alkalmazás, ami amúgy tényleg ragyogó elektronikus háttérzenét szolgáltat a hatékony munkához vagy tanuláshoz.

Published April 21, 2021.