Electronic Beats Hungary

Richie Hawtin a Pradának írt zenét

És tegyük is itt a legelején hozzá: ezzel az égvilágon semmi, de semmi gond nincsen.

Korábban beszámoltunk a Juan Atkins-Louis Vuitton, az FKA Twigs-Valentino és a Caterina Barbieri-Gucci kollaborációkról is, amik egyáltalán nem arról szólnak, hogy izgalmas zenészek jó pénzért kiárusítják a tehetségüket (bár persze azért nem rossz pénzt kapnak). Éppen ellenkezőleg: ahogy a kortárs divat mindig is az innovációról, útkeresésről, friss formák és üdítő alternatív megoldások felkutatásáról szólt, úgy ehhez a megközelítéshez, bárhogyan is kerülgetjük, kevés zenei műfaj passzol annyira, mint a szintén az előbbi jelzőkkel leírható elektronika és a tánczene.

És most, hogy ezt ilyen fürgén tisztába tettük, mondjuk el még, hogy a detroiti minimáltechnó ősversenyzője legismertebb karakterét, Plastikmant támasztotta fel a több mint száz éves olasz divatház 2021-es tavaszi és nyári női kollekciójának bemutatójához. A tizenkét perces Sin Thetik lett az eredmény, és itt meg is lehet hallgatni, a catwalkon végigvonuló modellek megtekintésével párhuzamosan:

Hawtin azt mondta még, intenzív hetek állnak a zene mögött, miután termékeny beszélgetéseket folytatott Miuccia Pradával (a márka 71 éves nagyasszonyával, vezető designerével) és a brandhez idén tavasszal társ-kreatívigazgatóként csatlakozott Raf Simonsszal. Szokatlan felállás volt ez neki, egy fashion show-ra zenét készíteni, és a folyamat is eltért a saját szokásos menetrendjétől, de azt állítja,

mindvégig éreztem a tiszteletet és a nyitottságot kettejüktől, engedték, hogy én fedezzem fel, hol és hogyan illeszkedhet bele a Plastikman hangzás ebbe az új kontextusba.

És, ahogy az lenni szokott, az exportálás után nem fordult meg a kulcs a stúdió zárjában: Plastikmantól további zenék várhatók a nem túl távoli jövőben.

Published September 25, 2020. Words by Unger András.