Electronic Beats Hungary

Mïus: az utóbbi évek megpróbáltatásainak igyekeztünk bemutatni egyet

Kezdjük a címben foglalt idézettel, azt ugyanis Álmos Gergő, a Mïus név mögött rejlő elektronikus zenész mondta közelgő új lemezéről (How To), amit a lengyel énekes Raf Skowronskival közösen gyúrt egybe, és ami állítólag sokkal felszabadultabb, kompaktabb lett, nem annyira csapongó, mint a korábbi album (amiről tavaly itt írtunk több remek másik magyar lemez mellett).

Egyben viszont könnyedebb is, és ez már az első, itt lejjebb indítható dalból kiviláglik: kicsit mintha lekoptak volna az elvárások, kevesebb a bonyolítás, a melyik-irányba-induljak-el típusú kérdésfeltevések. 

“Igazából az Eigengrau óta egy nagyon szép ívet írtunk le. Míg az előző lemez, az Études de Battements a ritmusgyakorlataival egy megfejtősebb darab volt, a How To nem akar semmilyen lenni, csak úgy lenni, amilyen. Koncepció volt, hogy a lemez írásakor csak 4-5 analóg szintetizátort használtunk, szinte minden hang ezekből jön, ami így egy tökjó egységet képez. Célunk volt, hogy felszabadultabb vizekre evezzünk, de mégis egy összefogottabb anyag álljön össze” – mondta a producer. 

A Follow-hoz az animációs videót a projekt állandó VJ-je, Sztojánovits Andrea, vagyis az Attaray Visual készítette, amiről ő maga azt mondta: “Amikor egy nyelvet egy másik nyelvre, egy adatot egy másik adatra fordítunk (jelen esetben a hangot képpé), szükségünk van a nyelvi összetevőkre. A folyamat akkor tud elindulni, amikor a fordításokhoz szükséges komponensek adott struktúra szerint determinálhatóak és alkalmazhatóak. A alkotói szerep ezen túl, ezen felül indul, a szubjektív érzetek kicsapódásain keresztül, ahol a zene és a kép között szubjektív nyelvezetek találhatók. Minden alkotónak van egyfajta önálló elképzelése arról, hogy az egyik rendszer milyen úton és módon transzponálódik a másik rendszerbe. Jelen esetben az alapstruktúra folyamatosan reciklálódik és változik és a rá közvetített mozgó grafikák tizenhárom különböző hangsávra jelennek meg. Itt ezen zenei érzetek képi nyelvbe fordítása által keletkezik a vizuális zene.”

A lemezen és a dalban a szokásos csapat hallható a szintiarzenál mellett, azaz billentyűn Várnai Szilvia, dobokon Gulyás Kristóf, basszusgitáron Mezey Tamás – a teljes zenekart október 1-jén meg is lehet majd tekinteni az Akváriumban.

Published September 23, 2021.