Electronic Beats Hungary

A zene nem veszhet el: egy ukrán gépzenész bunkerből streamelt

Ukrajna képtelen inváziója lassan a hetedik hetébe lép, és ahogyan rengetegen, az elektronikus zenei közösség is úgy segít a megtámadott országnak, ahogy tud – leginkább friss zenék megjelentetésével, és az azokért szerzett bevétel felajánlásával jótékony célokra, mint az történt itthon is, nem is egy alkalommal.

Mindeközben olvashattunk arról, hogyan élték meg a szörnyűségeket az ukrán underground színtér szereplői, most pedig egyikőjüktől a maga módján egészen megrázó felvétel került ki a YouTube-ra: Oleg Shpudeiko, művésznevén Heinali a nyugat-ukrajnai Lviv városának egyik földalatti menedékhelyéről jelentkezett be egy nem akármilyen streammel, hogy így gyűjtsön adományokat szülőhazájának.

A moduláris szintivel zajló előadás április másodikán ment le, de itt lejjebb visszanézhető, egy sajtóközlemény szerint pedig a gép úgy lett összekötögetve, hogy a végeredmény lazán megidézze a 7. századi Notre Dame-iskolának (ez a párizsi székesegyház szolgálatában működő zenészcsoport volt) polifonikus orgonáját, és az azt megelőző középkori többszólamú műveket.

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube’s privacy policy.
Learn more

Load video

Heinali kortárs alkotásai egyébként már bőven kimozogtak az elektronikus zene buborékából, hiszen megjárták már a kijevi Ukrán Nemzeti Művészeti Múzeum és az odesszai Modern Művészetek Múzeumának épületét is, de ő maga egyébként szerzett már zenét filmeknek, videojátékoknak, de még balettelőadásoknak is.

Kövess minket, így nem maradsz le dolgokról:

Published April 06, 2022.