Electronic Beats Hungary

A zene nem veszhet el: egy ukrán gépzenész bunkerből streamelt

Ukrajna képtelen inváziója lassan a hetedik hetébe lép, és ahogyan rengetegen, az elektronikus zenei közösség is úgy segít a megtámadott országnak, ahogy tud – leginkább friss zenék megjelentetésével, és az azokért szerzett bevétel felajánlásával jótékony célokra, mint az történt itthon is, nem is egy alkalommal.

Mindeközben olvashattunk arról, hogyan élték meg a szörnyűségeket az ukrán underground színtér szereplői, most pedig egyikőjüktől a maga módján egészen megrázó felvétel került ki a YouTube-ra: Oleg Shpudeiko, művésznevén Heinali a nyugat-ukrajnai Lviv városának egyik földalatti menedékhelyéről jelentkezett be egy nem akármilyen streammel, hogy így gyűjtsön adományokat szülőhazájának.

A moduláris szintivel zajló előadás április másodikán ment le, de itt lejjebb visszanézhető, egy sajtóközlemény szerint pedig a gép úgy lett összekötögetve, hogy a végeredmény lazán megidézze a 7. századi Notre Dame-iskolának (ez a párizsi székesegyház szolgálatában működő zenészcsoport volt) polifonikus orgonáját, és az azt megelőző középkori többszólamú műveket.

Heinali kortárs alkotásai egyébként már bőven kimozogtak az elektronikus zene buborékából, hiszen megjárták már a kijevi Ukrán Nemzeti Művészeti Múzeum és az odesszai Modern Művészetek Múzeumának épületét is, de ő maga egyébként szerzett már zenét filmeknek, videojátékoknak, de még balettelőadásoknak is.

Kövess minket, így nem maradsz le dolgokról:

Published April 06, 2022.